DamVereniging Soest/Baarn
 
 
DVSB'er Leo van der Laan pakt koppositie in Hoofdklasse PK UPDB en houdt ook landelijk stand

In de 2e ronde van de persoonlijke kampioenschappen van de Utrechtse Provinciale Dam Bond is DVSB'er Leo van der Laan er op 18 januari 2012 in geslaagd ADG'er Harry de Waard op de knieën te krijgen.

Samen met Cock van Wijk, die DVSB-voorzitter Jelmer Martens versloeg, gaat hij na 2 ronden nu aan kop in de provinciale hoofdklasse.

Leo heeft het druk deze dagen, want 3 dagen later moest hij in Emmeloord alweer aantreden tegen Alex van Prinsenbeek (1236) in de 3e ronde van de regionale kwalificatiewedstrijden van het persoonlijk NK en sloot ook die dammatch winnend af.

Zie ook

De 4e ronde werd op dezelfde dag gespeeld en Leo leverde weer een topprestatie door een zeer zware tegenstander, Wouter Ludwig (1398), remise af te dwingen.

De eerste wedstrijd van deze trilogie pakte voor hem dus ook zeer goed uit, al had Leo (1177) ook dit keer niets te klagen. Harry de Waard (1214) had n.l. een lastige hekstelling ingebouwd die hem terreinvoordeel opleverde maar verbrak deze zelf echter weer, waarna de DVSB'er met een fraaie oppositiezet de zaak volledig omdraaide.

Wilem Bor (1026) had tegen Evert van der Pol (1126) eerst met een valse hekstelling en later met een doorziene damcombinatie het initiatief, maar moest toch berusten in remise. Erik Maijenburg (1049) wist ondanks het nadelige eindspel van 2 om 4 Auke Zijlstra toch 1 punt afhandig te maken door een slimme schijfruil en behaalde ook een knappe remise.

In de hoofdklasse wist alleen DVSB'er Jelmer Martens (1184) geen punten te pakken. Tegen Cock van Wijk (1210) liet hij zijn partij tot en met de 17e zet exact zo verlopen als vorig seizoen. De dure dam die er toen ook in zat nam Cock nu echter wel en hij boekte daarmee zowel schijf- als partijwinst.

In de Eerste Klasse winst voor 2 DVSB'ers en verlies voor 2 DVSB'ers.

Hans Vermeij (789) kon het niet meer bolwerken tegen clubgenoot Ad Vreeswijk (807) na onnodig een schijf te zijn achtergekomen.

Herman Peters (683) slaagde er in zich uit de hekstelling die zijn tegenstander Ton Stoffer (759) op het bord had gebracht te manoevreren, maar onvoorzichtig aanvalsspel werd hem fataal.

Hans Loots bedwong op knappe wijze Arie van Nieuwkerk (928) door verkregen schijfvoordeel fraai uit te buiten.

In de 3e ronde van 1 februari 2012 staat o.a. de confrontatie tussen beide koplopers van de Hoofdklasse, Leo van der Laan en Cock van Wijk op het programma.

Herman Peters
   ©2018 DVSB