DamVereniging Soest/Baarn
 
 
DVSB winnaar UPDB supercup 2012.

 winnaar UPDB supercup 2012
DVSB winnaar UPDB supercup 2012

Aan het eind van het damseizoen spelen de winnaars van het Eemlandtoernooi, het Vechtstreektoernooi, het Domstadtoernooi en het Heuvelrugtoernooi om de UPDB-Supercup.

DVSB had zich als winnaar van het Eemlandtoernooi gekwalificeerd voor de Supercup en speelde tegen de winnaar van het Vechtstreektoernooi (Diemen), de winnaar van het Domstadtoernooi (OG Utrecht) en ADC, dat de winnaar van het Heuvelrugtoernooi Austerlitz verving.

Namens ADC namen Evert van Grondelle en Bram Boer deel en beide behaalden remises tegen resp. Stoelwinder (Diemen) en Schwartz (OG).

Het was ongemeend spannend, afgelopen woensdag in De Hommel.

Vooral omdat Jelmer Martens al snel op het belangrijke 1e bord door een blunder verloor van Alfons Ottink (OG). Zijn teamgenoten lieten zich daar niet door ontmoedigen, integendeel: tijdens het Harry de Waard jubileumtoernooi gebeurde hetzelfde en dat werd ook gewonnen door DVSB.

Klaas Bor combineerde tegen de korte-vleugel-opsluiting van Van Walsum (ADC) een weg naar dam en ook vrij snel klaar. Alex Ketelaars had groot terreinvoordeel tegen Eekelschot (Diemen) en won gedecideerd. Richard Cousijnsen leek tegen Tjinkoe-Rai (Diemen) eveneens terreinvoordeel te hebben, maar het was onvoldoende voor de winst.

Eric van Dusseldorp zette tegen de sterke problemist Arne van Mourik een lange forcing in en won twee belangrijke punten tegen OG.

Eric van Dusseldorp
Eric van Dusseldorp - Arne van Mourik
Arne van Mourik

De stand klopt waarschijnlijk niet helemaal, maar het principe wel: Eric van Dusseldorp speelde 16-21! Dreigt met 21-26 en na zowel 41-37 als 31-27 een 1-om-3. Wit moet dus wel 28-22 en verloor.

Matchwinnaar van Dusseldorp op de schouders...
zichbaar opgeluchte teamgenoten nemen Eric van Dusseldorp op de schouders..

Michiel Luiten kwam een schijf achter tegen Alberto (Diemen), maar vlocht een combinatie in de stand waar zijn tegenstander intuinde: remise.

Michiel Luiten
Michiel Luiten - Miro Alberto
Miro Alberto

Waarom heet de kroonschijf zo? Omdat deze schijf belangrijk is. Michiel speelde hem toch op: 3-9? 30-25 en had daarna gedwongen zetten: 12-17 27-22! 18x27 31x11 16x7 36-31 7-11 31-27 11-16 27-22! Tijd voor een nieuw diagram:

Michiel Luiten
Michiel Luiten - Miro Alberto
Miro Alberto

Zwart moet een schijf geven. Michiel deed dat met 21-27 en wist toch een punt te pakken. Verrassend remise is 23-29! 39-34 8-12-17x7 en wit moet zijn plusschijf teruggeven.

Ton vd Ploeg maakte keurig remise tegen de sterke nestor Lex den Doop (OG).

Erik Maijenburg nam tegen de sterke kerkhofaanval een afwikkeling waardoor het aantal schijven gelijk bleef, maar Auke Zijlstra (OG) brak snel door naar dam.

Henk Vogelenzang de Jong nam de lange vleugel van Van der Grift (ADC) in de tang en hoewel hij nog lang doorspeelde, was winst voor Henk een feit.

Leo van der Laan drukte Van Laar (ADC) naar achteren en won. Zo had DVSB 13 punten en OG 9 punten met nog twee partijen voor OG te gaan. Wim Vlooswijk won op de klok, omdat Van Dijk (ADC) in grote tijdnood bleef noteren. En Cock van Wijk stond voordelig tegen Diemen-voorzitter Martin Kruijswijk. Maar deze speelde het eindspel correct en kreeg applaus toen Cock in remise berustte.

Eric van Dusseldorp mocht als toch wel een beetje de matchwinaar de cup "met de grote oren" in ontvangst nemen.

DVSB heeft deze supercup nu 4x gewonnen, nog net eentje minder dan de 5x van OG.

Jelmer Martens
   ©2018 DVSB