DamVereniging Soest/Baarn
 
 
DVSB heeft het weer geflikt: winst op OG Utrecht!
½ finale UPDB-beker 23-maart-2015

Voor de 3e keer werden de favoriete Domstaddammers afgetroefd door de op papier zwakkere DVSB-ers. Eerst in de Supercup UPDB, vervolgens in de finale van de provinciale hoofdklasse en nu dus in de halve finale beker. De andere halve finale is Zenderstad-Boboli, dus wellicht een finale G&E - G&E!

Javascript is nodig om partijen na te spelen....

24-03-2015 Eric van Dusseldorp op toernooibase:
Na. 42. 23x12 ontstaat een zeldzaam dammoment. Zwart kan op twee manieren naar 24 slaan. Kennelijk weet het systeem er geen raad mee. Richard zal zeker via 41 hebben geslagen.

24-03-2015 Piet Bouma op toernooibase:
De Oerterp-invoer kan hier mee omgaan. Kennelijk heeft de invoerder dat nog niet onder de knie. Of hij/zij heeft plain notatie ergens vandaan gekopieerd. Dan wordt niet duidelijk of de slag 22x36x47x24 is geweest of 22x31x42x24....

26-03-2015 Eric van Dusseldorp op toernooibase:
Het applet kan er inderdaad prima mee overweg.
Een uiterst curieus moment ontstaat op de 47e zet. Zwart speelde namelijk (24-30) met de bedoeling om na 35x24 (47x22) te slaan... met een dam op 41. Cock wees er echter op dat zwart verplicht was te slaan. Zodoende werd (24-30) teruggezet en (41x5) geslagen. Dat hij beter niet kunnen zeggen. Nu werd het 5-3, anders 4-4 en was OG finalist geweest.

Erik Maijenburg had een tactische opstelling gemaakt die perfect uitpakte. Op de eerste drie borden waren de OG-ers sterker en was de opdracht dus remise houden. Op het 4e bord was DVSB iets sterker en daar werd dus gewonnen. En dat terwijl DVSB bij 4 remises was uitgeschakeld, want G&E speelde landelijk hoger dan OG (na de degradatie niet meer).

Op bord 1 hield Eric van Dusseldorp NK-finalist Wouter Ludwig knap voor de 2e keer op remise. Vorige keer gaf Eric remise in een stand die achteraf gewonnen was; deze keer werd het evenwicht nimmer verbroken.

Op het 2e bord leek Erik Maijenburg een schijf te verliezen tegen Heike Verheul, maar die werd teruggewonnen. Heike mopperde over het geluk dat Erik had gehad, maar of dat terecht was?

Jelmer Martens mocht tegen ras-omsingelaar Alfons Ottink. De hele partij had Jelmer licht nadeel, maar op het eind was onduidelijk wie op winst speelde, aldus Eric van Dusseldorp. Het eindspel moest Jelmer weer voor remise werken, maar in tijdnood ging dat allemaal goed.

Tot slot de matchwinnaar! Richard Cousijnsen zette Cock van Wijk met veel tempivoordeel onder druk. Op het eind dacht Richard een combinatie uit te halen, maar Cock wees hem erop dat hij moest slaan. Het is onduidelijk of Cock daarmee de partij weggaf. In ieder geval voerde Richard de partij gedegen naar winst en daarmee DVSB naar de bekerfinale!

Jelmer Martens
   ©2018 DVSB