DamVereniging Soest/Baarn
 
 
de Uitkijck gaat voor goud
Baarnsche Courant 10-mei-2017

Vincent, Gijs, Márlon en Gervais,
gaan 20 mei op de Nederlandse Kampioenschappen de strijd aan met de sterkste schooldamteams van Nederland in groep 5 en 6.

de Uitkijck gaat voor goud
Baarnsche Courant 10 Mei 2017
Vincent, Gijs, Márlon en Gervaís spelen om goud
Groot damtalent op De Uitkijck
Baarnsche Courant
10 Mei 2017

BAARN : Vincent, Gijs, Márlon en Gervaís. uit groep 6 van basisschool De Uitkíjck zijn echte damtalenten. In de landelijke Schooldamkampioenschappen voor leerlingen uit de groepen 5 en 6 van alle Nederlandse basisscholen spelen zij op zaterdag 20 mei in het Overíjsselse Grambergen om het goud.

De zegetocht van de vier jonge helden begon op het Griftland college, waar zij de lokale ronde van de schooldamkampioenschappen won- nen. Tijdens de provinciale ronde haalden ze ook de eerste prijs binnen en bij de halve fmale ‚in Wageningen werden ze derde. Samen met zeventien andere teams strijden ze op 20 mei om de wisselbeker. De jongens leerden dammen toen ze in groep 4 zaten.

Van links naar rechts: Vincent, Gijs, Márlon en Gervaís.

Márlon: „Vincent had dit jaar gehoord over een damtoemooi en toen heb ik aan hem en Gijs en Gervaís gewaagd of we daar als team aan mee zouden doen. Gelukkig wilden ze allemaal. We hadden niet verwacht dat we in het Griftland meteen eerste zouden worden.” Gervaís: „Toen we wonnen kregen we damtraining aangeboden door dammer Ton van der Ploeg. We gaan elke week naar het Nutsgebouw in de Burgemeester Penstraat om te oefenen.”

Vooruit denken.

„Het leukste aan dammen is slaan”, zegt Gijs. Márlon vult aan: ‚Je moet goed concentreren en een plan hebben De spelregels zijn simpel, maar als je gaat spelen is het nog best moeilijk.” Dat vindt ook Vincent: „Het vooruit denken is het lastigst. Daar hebben we bladen voor gekregen waarop je stappen kunt zien.” De puntentelling is niet zo ingewikkeld víndt Gervaís „Voor een gewonnen wedstrijd krijg je twee punten, voor een remise eentje en voor een verloren wedstrijd nul punten.”

Feestje.

Of de mannen de finale winnen of niet, volgend jaar willen ze meedoen aan de schooldamkampioenschappen voor leerlingen uit de groepen 7 en 8. En als ze wel winnen? „Dan bouwen we een feestje”, roepen ze in koor.

llse van der Stoep

   ©2018 DVSB