Dammers Gooi & Eemland winnen met 12-8 van Enschede en handhaven zich eenvoudig in Hoofdklasse A

26 februari 2019 0 Door DVSB
Gooi & Eemland wint de degradatiekraker tegen Enschede met 12-8 en eindigt als zesde in de Hoofdklasse A. Door die zege mogen de Eemlanders ook volgend jaar op het één na hoogste damniveau uitkomen. Fraaie zeges waren er voor Eric van Dusseldorp, Cor de Jong en Peter Frans Koops. Die laatste won verrassend van oud-NK finalist Jeroen Goudt. Vooraf is de inzet duidelijk: een nederlaag zal mogelijk nog tot die hatelijke negende plaats en een rondje nacompetitie leiden. Een zege is dus verplicht tegen degradatiekandidaat Enschede dat voor de gelegenheid in een sterke opstelling naar Bunschoten is gekomen. Met een overwinning kunnen de bezoekers immers directe degradatie nog ontlopen.

Enschede begint lekker aan de wedstrijd. Topper Emmanuel Merins vloert Menko van Dijk in een dunne stand na een wat rommelige partij van de Bunschoter. Leo van der Laan voorkomt vervolgens op het nippertje dat de Duitse Rus Igor Chartoriyski tot winst kan komen: 1-3 voor EDC Enschede na twee partijen. De score loopt zelfs nog wat verder op voor de oosterlingen door een overwinning van Juri Geisenblas op Jelmer Martens. Beide spelers nemen een halve hekstelling in, die van Martens blijft staan, maar hij overziet later een combinatieve wending en daarna gaat het snel bergafwaarts. Schijfverlies resulteert in een nederlaag en 1-5 voor Enschede.
Na deze partij komt de thuisploeg op stoom met vier zeges. Bunschoter Cor de Jong boekte een winstpartij uit het boekje door de lange vleugel van zijn tegenstander op te sluiten. De slotstand is instructief. Met die overwinning wordt hij topscoorder van Gooi & Eemland met 15 uit 11 en behaalt hij zijn hoogste rating ooit. Daarna pakt dorpsgenoot Peter Frans Koop een mooie overwinning op voormalig topspeler Jeroen Goudt. Een principiële omsingeling wordt door Koops succesvol afgerond. Met een gelukkige winst van Wim Muijs op Marieke Altena, de enige dame in de zaal, en een knappe positionele zege van Eric van Dusseldorp op de erg passief spelende Raphaël Zdoroviak, is de achterstand in korte tijd omgebogen in een 9-5 voorsprong. Bertus de Harder, Dick Beking en Maarten Kolsloot halen de laatste drie punten binnen voor de thuisploeg. De Harder staat zeer kansrijk na een mooie aanval. Beking heeft ook een aardige aanval die geen winst oplevert en Kolsloot slaat een remisevariant af om vervolgens een verloren eindspel nog remise te rommelen.
Al met al een mooie zesde plaats voor Gooi & Eemland deze competitie.
Met de promotie van ADG uit Amersfoort naar de Hoofdklasse staat volgend jaar mogelijk weer een echte derby op het programma. De nieuwe competitie begint in oktober.