Gooi en Eemland dammers nog niet veilig

26 februari 2019 0 Door DVSB

Met een mooie wedstrijd in en tegen Nijverdal, boekten de Gooi en Eemlanders met 10-10 een goed resultaat. Ook hier met 500 ratingpunten minder, maar na de opstellingen gewisseld te hebben, zaten we met een goed gevoel achter de borden. Helaas het slechte nieuws, onze concurrenten voor het ontlopen van een beslissingswedstrijd voor degradatie, verdeelde de punten ook, wat inhoudt dat we de laatste wedstrijd toch nog een punt nodig hebben. Michel Koop uit Nijverdal dacht gezien de veel lagere rating van Bert Roest mogelijkheden te zien. In het middenspel plaatste hij een Roozenburg en die liet Bert lekker staan, totdat er genoeg materiaal van het bord af was en de schijf op veld 27 gunstig afgeruild kon worden. Bert kwam beter te staan en Michiel moest remise maken.

Na bijna een half jaar werk in het buitenland, zat Peter Frans Koops er weer, kreeg geen kans op het bord iets uit te voeren en dus ook remise. Invaller Gerard Benning deed het dit keer minder goed, een eenvoudige drie om drie met doorbraak zag hij over het hoofd en dit was fataal. Lange tijd leek Cor de Jong gunstig te staan, maar weer net geen winst.Ik wilde na de teleurstelling tegen Dios, niet weer een hakpartij ervan maken, aldus Menko van Dijk in de hoop er een punt uit te halen. Tegen de geslepen oud N.K. speler Gerrit Boom was het enkele keren goed opletten geblazen, maar ook volgens computer Flits bleef de remise duidelijk. De stand werd recht getrokken door Jelmer Martens, ging vanaf het begin voor half-open klassiek, een speltype waar hij nauwelijks ervaring mee heeft, maar wel weet waar het ongeveer om draait. Zijn tegenstander wist er dus geen raad mee.

In Erics van Dusseldorp zijn partij werd in de opening veel geruild en Eric hield er een miniem voordeeltje aan over. Tijd om echt te gaan dammen, want een achtergebleven schijf gaf mogelijkheden. Dat viel uiteindelijk toch weer tegen en dus een puntendeling. En omdat ook Gerhard de Graaf zijn betere stelling niet kon verzilveren, bleven alleen nog de twee partijen over met veel rating verschil. Leo van der Laan had er ruim 300 meer, moest dus winnen, hij bereikte gelukkig een uitstekende positionele positie, echter er volgde een blunder die direct verlies had opgeleverd, mist natuurlijk gezien. Tegenstander zag het niet, was verder kansloos, omgeving keek niet toe, want het was spannender bij Dick. Leo biechtte het na afloop wel op, want het komt toch uit. De laatste wedstrijd Dick Beking tegen Artem Ivanov, ongeveer vijftiende op de wereldranglijst, bijna 400 ratingpunten verschil. Heel lang was er geen verschil op het bord te zien, pas in het eindspel bleek de vooruitziende blik van Ivanov toch de doorslag te geven. Over twee weken de laatste wedstrijd thuis tegen Enschede, dat wel onder ons blijft, maar bij winst directe degradatie ontloopt.