Rondspel

Onderlinge van Maandag 12 november 2018

Uitslagen:

Leo van der Laan – Henk Vogelenzang de Jong   1-1

Henk de Groot – Adrie Butzelaar                            2-0

Serf Klinkenberg – Michiel Luiten                           0-2

Hans Vermeij – Jelmer Martens                              0-2

Hans Schuurman – Andreas Ongers                       1-1

Bert Roest speelde voor Hilversum, Hans Loots bivakkeert nog in Thailand, Willem Bor houdt via werk ons pensioen op orde en Jan kon ook niet. Bij Leo en Henk was de opening beter bij de zwartspeler, maar dit veranderde in het middenspel in het tegendeel. Leo overzag een finesse die hij makkelijk had kunnen zien en Henk kon het eindspel in met een schijf meer, maar Leo ontsnapte weer. Zoals wel vaker had Hans een goede opening, die hij vervolgens zelf ook nu weer afbrak. Maar goed, nog niets aan de hand, geduldig wachtte Jelmer op zijn kans, die kwam toen Hans positioneel teveel waagde. Schijfverlies was het resultaat, waarna er nog weinig verweer mogelijk was. Flits laat zien dat er nog iets moois in zat.

Vrijwel vanaf het begin kwam Adrie goed te staan, wel met toestemming van Henk natuurlijk. Zogezegd de korte vleugelopsluiting kon Adrie innemen, maar hij stelde dit heel lang uit, ook onder toezicht van Henk. Uiteindelijk werd toch 20-24 gedaan en ja, net op het verkeerde moment, want met 17-22 was schijfwinst binnen gekomen. Adrie zag in het eindspel ook niet Henks voorbereiding  naar winst en incasseerde de nul. Het duel tussen Serf en Michiel krijgt met duel al iets te veel, want het spatte er niet vanaf op het bord. Ze zijn natuurlijk aan elkaar gewaagd, hielden het risico buiten de partij. Pas naar het eindspel toe begon Serf minder goed op te passen en zag in het nauw niet de juiste oplossing, waardoor Michiel tot zijn eigen verbazing won. De laatste partij moet ook wat van gezegd worden, Hans levert nooit zijn creaties in en bij Andreas raakte de notaties halverwege onoplosbaar. Gezien is wel dat de balans in de partij nergens ernstig verstoord is geweest, dus remise de redelijkste uitslag moet zijn.

Verslag en uitslagen onderlinge ronde acht van maandag 5 november

Al na een kwartier de eerste verrassing, Leo lette weer eens niet op en dus kon Michiel met een schijf meer de partij vervolgen. Na drie kwartier kwam Bert bedrogen uit, het bleek “opzet of niet” een valstrik en ook een schijf kwijt. Hier ging het met Bert heel snel nog verder bergafwaarts, waarna opgave na tweede schijfverlies. Behalve bij Michiel en Leo werd er verder redelijk fatsoenlijk gespeeld. Leo nam met schijf achterstand evengoed nog risico’s, en dus niet verwonderlijk dat Michiel ruimschoots op winst kwam te staan. Echter, anders dan Serf, bleef Michiel niet nuchter, zag spoken en liet de winst lopen.

Hans Schuurman liep in een damcombinatie, maar had zich kunnen herstellen, maar deed dit niet. Adrie ontsnapte aan verlies, want aan Jan ontsnapte een goedkope dam met makkelijke winst. Het meest evenwichtige lag bij de wedstrijd Henk tegen Wim, totdat Henk verassing er in bracht. Als laatste Andreas en Jelmer nog bezig, Jelmer veroverde al snel in de opening voordeel, maar het duurde lang voordat hij Andreas ook werkelijk kon vloeren.

Bert Roest                              – Serf Klinkenberg 0-2

Henk Vogelenzang de Jong – Willem Bor                1-1

Michiel Luiten                       – Leo van der Laan 1-1

Adrie Butzelaar                     – Jan Bouwmans 1-1

Hans Schuurman                  – Hans Vermeij 0-2

Andreas Ongers                   – Jelmer Martens 0-2

Zesde ronde onderlinge, maandag 22 oktober

Uitslagen:

Serf Klinkenberg   – Henk Vogelenzang de Jong  1-1

Hans Vermeij        – Jan Bouwmans                        2-0

Andreas Ongers   – Adrie Butzelaar                        0-2

Jelmer Martens   – Bert Roest                                 1-1

Hans Schuurman – Henk de Groot                        0-2

 

Adrie was het eerste klaar, Andreas werd het slachtoffer van een lichte combinatie naar dam. Deze kon nog worden afgepakt, maar er bleef te weinig over. Jan overkwam vrijwel hetzelfde, stilletjes zat Hans al op een door hem voorbereide vier om drie te wachten en ook hier was doorvechten hopeloos. Hans Schuurman kreeg opnieuw goed spel, alleen had hij niet alles in de gaten, een onnodige terug ruil, maakte van zijn stelling een puinhoop, waar Henk wel raad mee wist. Jelmer speelde volop in de aanval, het mocht ook een beetje van Bert, beide maakte kleine foutjes, Bert leed daar het meeste onder, maar Jelmer wist de winst niet rond te krijgen, vooral door het goede verdedigingswerk. Vanaf het middenspel stond Serf wat actiever in het centrum, liet later een belangrijk voordeel aan zich voorbij gaan. Henk maakte het eindspel nogal spannend, met sidderend slot.

Vijfde ronde onderlinge, maandag 15 oktober

Deze competitie dag slechts twee partijen, omdat het achttal in de UPDB competitie tegen DC Hilversum speelde

Vierde ronde onderlinge, maandag 8 oktober

Twee weken geleden speelden we tegen Het Groene Hart op onze clubavond. De enige onderlinge was Hans Schuurman – Serf Klinkenberg, door de laatste gewonnen. Eén oktober geen clubavond, want we waren in Utrecht en speelden tegen UDG-Vriendenkring.

Uitslagen vierde ronde:

Henk Vogelenzang de Jong – Hans Schuurman  2-0

Jelmer Martens                    – Jan Bouwmans   2-0

Bert Roest                             – Michiel Luiten        1-1

Hans Loots                            – Andreas Ongers    2-0

Adrie Butzelaars                  – Hans Vermeij       1-1

Serf Klinkenberg                 – Leo van der Laan    0-2

Veel fragmenten deze keer, meeste commentaar staat dus daar bij. Andreas hield het lang vol, maar moest schijfverlies accepteren en via een combinatie maakte Hans het af. Jan speelde uitstekend tegen Jelmer, kreeg iets minder dan hij verdiende. Leo heeft de kop weer terug en Bert is ook wel weer tot de gewone dammer teruggekeerd, samen met Michiel grossierde men in foutjes.

Rondspel seizoen 2017-2018