Rondspel

Verslag ronde 13 onderlinge competitie, gespeeld op 8 januari  2019

De macht om het centrum won Leo wel, maar hij had er niets aan toen Serf via een schijfoffer een doorbraak kon forceren, met voordeel. Het eindspel verging Serf minder goed. Adrie wist het 46 zetten goed vol te houden, onnodig werd toen een schijf niet verdedigt, waarna Henk het natuurlijk verder afmaakte. Bij Michiel en Hans hilariteit in de opening, met een grote afruil. Later toen men weer nader tot elkaar waren gekomen, miste beide schijfwinst voor Hans, dus niemand verdiende te winnen. Er werd behoorlijk afgeruild door Hans, doordat ze met zijn tweeën waren, maar Hans Schuurman verzuimde op de 43e zet een belangrijke afruil en werd vakkundig door Hans Loots positioneel opgeknoopt. Een stevig midden centrum van Henk tegenover verbrokkelde randschijven van Andreas moest wel fataal aflopen.

Verslag van de onderlinge van maandag 3 december

Bert en Henk zaten nog als laatste te dammen, komt omdat Bert een standaard combinatie
naar dam mistte en ook Henk een winnende voortzetting voorbij liet gaan. Adrie gaf te
gemakkelijk groot voordeel aan Jelmer op zijn korte vleugel en liet vervolgens kosteloos deze
ook nog naar dam lopen. Waar het in feite op neer komt bij Leo en Hans, ze zaten in een te
moeilijke opstelling op bord en zagen niets van wat Flits allemaal voorstelde. Andreas
verzuimde een winnende dam te nemen en raakte daardoor zelf in grote problemen.
Halverwege flitste het door Hans zijn hoofd toen hij zette, ik heb een eenvoudige drie om
drie naar dam gemist. Later haalde Serf middels een drie om drie een doorbraak en ving de
winst ermee op.

Clubavond maandag 26 november 2018

Het achttal speelt thuis tegen Austerlitz en verliest met 7-9.

In de onderlinge lokt Hans Loots, Hans Schuurman in de val, deze geeft later ook zomaar een schijf weg, maar Hans Loots laat de winst verwaaien, wat Hans Schuurman weer niet neemt. Jan had er zin in naar voren te stormen, helaas iets te onvoorzichtig, want Serf gaf er twee en incasseerde er zes voor terug.

Bizarre 10e ronde onderlinge op 19 november

Vanuit de opening probeert Bert, Henk uit zijn comfortzone te trekken, maar dit ging ten koste van zijn eigen stand. Na de dertigste zet worden de rollen omgedraaid, Henk gaat onterecht naar het Kerkhofveld en komt moeilijk te staan. Dan kan Bert het fraai via een damcombinatie uitmaken, door beide gemist dus. Positioneel komt nu Bert weer in moeilijkheden, een nooddoorbraak moet redding brengen, direct erop missen beide de winst voor Henk, die alleen nog maar verkeerde zetten doet en zelfs verliest.

Adrie en Hans speelde bepaald geen Klassiek, wat het wel was weet Leo ook niet. Wel bleef het lang in evenwicht tot Adrie blunderde. Adrie zag het zelf direct, Leo zag het, maar met een black-out door te veronderstellen dat het gelijk bleef en Hans zag de twee om drie naar dam dus niet, het had na afname schijfwinst opgeleverd. Na 45 zetten blunderde Hans en was het uit. Al vrij snel in de opening werd Serf verrast door Hans, die een combinatie naar dam uitvoerde, echter een gelukje, de dam kon met gelijk spel gelijk worden afgenomen. Hans hield er wel een iets betere stelling aan over, wat Serf niet wist te herstellen. In tegendeel, Hans kreeg de kans positioneel zijn positie uit te bouwen, maar ging voor combinaties, die Serf verhinderde en beide tevreden met remise. Jammer, maar niets aan te doen, de partij nog in balans, maar met een enorme bok na 40 zetten onder druk van de klok, kon Andreas opgeven.

Henk gebruikte al zijn tijd om Michiel positioneel te belasten, maar deze gaf geen krimp en hield het vrij nuchter, aardig gelijk. Henk dacht iets te zien, maar keek verkeerd, gaf zomaar een schijf weg en daarna de partij. Hans was er weer en mocht gelijk aan de bak tegen Jelmer, de Zeisternaar mocht aanvallen, Hans accepteerde de verdediging. Enkele keren kreeg Jelmer wat voordeel, maar moest ook weer terug. Allengs verdween alle voordeel en men belande in een gelijkwaardige vijf om vijf. Onverwachts ging Jelmer met een te vlugge berekening in de fout, waardoor niet Hans, maar hijzelf vastliep. Zodoende staan Leo en Michiel duidelijk bovenaan, beide nog niet verloren.

Onderlinge van Maandag 12 november 2018

Uitslagen:

Leo van der Laan – Henk Vogelenzang de Jong   1-1

Henk de Groot – Adrie Butzelaar                            2-0

Serf Klinkenberg – Michiel Luiten                           0-2

Hans Vermeij – Jelmer Martens                              0-2

Hans Schuurman – Andreas Ongers                       1-1

Bert Roest speelde voor Hilversum, Hans Loots bivakkeert nog in Thailand, Willem Bor houdt via werk ons pensioen op orde en Jan kon ook niet. Bij Leo en Henk was de opening beter bij de zwartspeler, maar dit veranderde in het middenspel in het tegendeel. Leo overzag een finesse die hij makkelijk had kunnen zien en Henk kon het eindspel in met een schijf meer, maar Leo ontsnapte weer. Zoals wel vaker had Hans een goede opening, die hij vervolgens zelf ook nu weer afbrak. Maar goed, nog niets aan de hand, geduldig wachtte Jelmer op zijn kans, die kwam toen Hans positioneel teveel waagde. Schijfverlies was het resultaat, waarna er nog weinig verweer mogelijk was. Flits laat zien dat er nog iets moois in zat.

Vrijwel vanaf het begin kwam Adrie goed te staan, wel met toestemming van Henk natuurlijk. Zogezegd de korte vleugelopsluiting kon Adrie innemen, maar hij stelde dit heel lang uit, ook onder toezicht van Henk. Uiteindelijk werd toch 20-24 gedaan en ja, net op het verkeerde moment, want met 17-22 was schijfwinst binnen gekomen. Adrie zag in het eindspel ook niet Henks voorbereiding  naar winst en incasseerde de nul. Het duel tussen Serf en Michiel krijgt met duel al iets te veel, want het spatte er niet vanaf op het bord. Ze zijn natuurlijk aan elkaar gewaagd, hielden het risico buiten de partij. Pas naar het eindspel toe begon Serf minder goed op te passen en zag in het nauw niet de juiste oplossing, waardoor Michiel tot zijn eigen verbazing won. De laatste partij moet ook wat van gezegd worden, Hans levert nooit zijn creaties in en bij Andreas raakte de notaties halverwege onoplosbaar. Gezien is wel dat de balans in de partij nergens ernstig verstoord is geweest, dus remise de redelijkste uitslag moet zijn.

Verslag en uitslagen onderlinge ronde acht van maandag 5 november

Al na een kwartier de eerste verrassing, Leo lette weer eens niet op en dus kon Michiel met een schijf meer de partij vervolgen. Na drie kwartier kwam Bert bedrogen uit, het bleek “opzet of niet” een valstrik en ook een schijf kwijt. Hier ging het met Bert heel snel nog verder bergafwaarts, waarna opgave na tweede schijfverlies. Behalve bij Michiel en Leo werd er verder redelijk fatsoenlijk gespeeld. Leo nam met schijf achterstand evengoed nog risico’s, en dus niet verwonderlijk dat Michiel ruimschoots op winst kwam te staan. Echter, anders dan Serf, bleef Michiel niet nuchter, zag spoken en liet de winst lopen.

Hans Schuurman liep in een damcombinatie, maar had zich kunnen herstellen, maar deed dit niet. Adrie ontsnapte aan verlies, want aan Jan ontsnapte een goedkope dam met makkelijke winst. Het meest evenwichtige lag bij de wedstrijd Henk tegen Wim, totdat Henk verassing er in bracht. Als laatste Andreas en Jelmer nog bezig, Jelmer veroverde al snel in de opening voordeel, maar het duurde lang voordat hij Andreas ook werkelijk kon vloeren.

Bert Roest                              – Serf Klinkenberg 0-2

Henk Vogelenzang de Jong – Willem Bor                1-1

Michiel Luiten                       – Leo van der Laan 1-1

Adrie Butzelaar                     – Jan Bouwmans 1-1

Hans Schuurman                  – Hans Vermeij 0-2

Andreas Ongers                   – Jelmer Martens 0-2

Zesde ronde onderlinge, maandag 22 oktober

Uitslagen:

Serf Klinkenberg   – Henk Vogelenzang de Jong  1-1

Hans Vermeij        – Jan Bouwmans                        2-0

Andreas Ongers   – Adrie Butzelaar                        0-2

Jelmer Martens   – Bert Roest                                 1-1

Hans Schuurman – Henk de Groot                        0-2

 

Adrie was het eerste klaar, Andreas werd het slachtoffer van een lichte combinatie naar dam. Deze kon nog worden afgepakt, maar er bleef te weinig over. Jan overkwam vrijwel hetzelfde, stilletjes zat Hans al op een door hem voorbereide vier om drie te wachten en ook hier was doorvechten hopeloos. Hans Schuurman kreeg opnieuw goed spel, alleen had hij niet alles in de gaten, een onnodige terug ruil, maakte van zijn stelling een puinhoop, waar Henk wel raad mee wist. Jelmer speelde volop in de aanval, het mocht ook een beetje van Bert, beide maakte kleine foutjes, Bert leed daar het meeste onder, maar Jelmer wist de winst niet rond te krijgen, vooral door het goede verdedigingswerk. Vanaf het middenspel stond Serf wat actiever in het centrum, liet later een belangrijk voordeel aan zich voorbij gaan. Henk maakte het eindspel nogal spannend, met sidderend slot.

Vijfde ronde onderlinge, maandag 15 oktober

Deze competitie dag slechts twee partijen, omdat het achttal in de UPDB competitie tegen DC Hilversum speelde

Vierde ronde onderlinge, maandag 8 oktober

Twee weken geleden speelden we tegen Het Groene Hart op onze clubavond. De enige onderlinge was Hans Schuurman – Serf Klinkenberg, door de laatste gewonnen. Eén oktober geen clubavond, want we waren in Utrecht en speelden tegen UDG-Vriendenkring.

Uitslagen vierde ronde:

Henk Vogelenzang de Jong – Hans Schuurman  2-0

Jelmer Martens                    – Jan Bouwmans   2-0

Bert Roest                             – Michiel Luiten        1-1

Hans Loots                            – Andreas Ongers    2-0

Adrie Butzelaars                  – Hans Vermeij       1-1

Serf Klinkenberg                 – Leo van der Laan    0-2

Veel fragmenten deze keer, meeste commentaar staat dus daar bij. Andreas hield het lang vol, maar moest schijfverlies accepteren en via een combinatie maakte Hans het af. Jan speelde uitstekend tegen Jelmer, kreeg iets minder dan hij verdiende. Leo heeft de kop weer terug en Bert is ook wel weer tot de gewone dammer teruggekeerd, samen met Michiel grossierde men in foutjes.

Rondspel seizoen 2017-2018