KNDB Landelijk

Dammers Gooi & Eemland winnen met 12-8 van Enschede en handhaven zich eenvoudig in Hoofdklasse A

Gooi & Eemland wint de degradatiekraker tegen Enschede met 12-8 en eindigt als zesde in de Hoofdklasse A. Door die zege mogen de Eemlanders ook volgend jaar op het één na hoogste damniveau uitkomen. Fraaie zeges waren er voor Eric van Dusseldorp, Cor de Jong en Peter Frans Koops. Die laatste won verrassend van oud-NK finalist Jeroen Goudt. Vooraf is de inzet duidelijk: een nederlaag zal mogelijk nog tot die hatelijke negende plaats en een rondje nacompetitie leiden. Een zege is dus verplicht tegen degradatiekandidaat Enschede dat voor de gelegenheid in een sterke opstelling naar Bunschoten is gekomen. Met een overwinning kunnen de bezoekers immers directe degradatie nog ontlopen.
Enschede begint lekker aan de wedstrijd. Topper Emmanuel Merins vloert Menko van Dijk in een dunne stand na een wat rommelige partij van de Bunschoter. Leo van der Laan voorkomt vervolgens op het nippertje dat de Duitse Rus Igor Chartoriyski tot winst kan komen: 1-3 voor EDC Enschede na twee partijen. De score loopt zelfs nog wat verder op voor de oosterlingen door een overwinning van Juri Geisenblas op Jelmer Martens. Beide spelers nemen een halve hekstelling in, die van Martens blijft staan, maar hij overziet later een combinatieve wending en daarna gaat het snel bergafwaarts. Schijfverlies resulteert in een nederlaag en 1-5 voor Enschede.
Na deze partij komt de thuisploeg op stoom met vier zeges. Bunschoter Cor de Jong boekte een winstpartij uit het boekje door de lange vleugel van zijn tegenstander op te sluiten. De slotstand is instructief. Met die overwinning wordt hij topscoorder van Gooi & Eemland met 15 uit 11 en behaalt hij zijn hoogste rating ooit. Daarna pakt dorpsgenoot Peter Frans Koop een mooie overwinning op voormalig topspeler Jeroen Goudt. Een principiële omsingeling wordt door Koops succesvol afgerond. Met een gelukkige winst van Wim Muijs op Marieke Altena, de enige dame in de zaal, en een knappe positionele zege van Eric van Dusseldorp op de erg passief spelende Raphaël Zdoroviak, is de achterstand in korte tijd omgebogen in een 9-5 voorsprong. Bertus de Harder, Dick Beking en Maarten Kolsloot halen de laatste drie punten binnen voor de thuisploeg. De Harder staat zeer kansrijk na een mooie aanval. Beking heeft ook een aardige aanval die geen winst oplevert en Kolsloot slaat een remisevariant af om vervolgens een verloren eindspel nog remise te rommelen.
Al met al een mooie zesde plaats voor Gooi & Eemland deze competitie.
Met de promotie van ADG uit Amersfoort naar de Hoofdklasse staat volgend jaar mogelijk weer een echte derby op het programma. De nieuwe competitie begint in oktober.

Gooi en Eemland dammers nog niet veilig

Met een mooie wedstrijd in en tegen Nijverdal, boekten de Gooi en Eemlanders met 10-10 een goed resultaat. Ook hier met 500 ratingpunten minder, maar na de opstellingen gewisseld te hebben, zaten we met een goed gevoel achter de borden. Helaas het slechte nieuws, onze concurrenten voor het ontlopen van een beslissingswedstrijd voor degradatie, verdeelde de punten ook, wat inhoudt dat we de laatste wedstrijd toch nog een punt nodig hebben. Michel Koop uit Nijverdal dacht gezien de veel lagere rating van Bert Roest mogelijkheden te zien. In het middenspel plaatste hij een Roozenburg en die liet Bert lekker staan, totdat er genoeg materiaal van het bord af was en de schijf op veld 27 gunstig afgeruild kon worden. Bert kwam beter te staan en Michiel moest remise maken.

Na bijna een half jaar werk in het buitenland, zat Peter Frans Koops er weer, kreeg geen kans op het bord iets uit te voeren en dus ook remise. Invaller Gerard Benning deed het dit keer minder goed, een eenvoudige drie om drie met doorbraak zag hij over het hoofd en dit was fataal. Lange tijd leek Cor de Jong gunstig te staan, maar weer net geen winst.Ik wilde na de teleurstelling tegen Dios, niet weer een hakpartij ervan maken, aldus Menko van Dijk in de hoop er een punt uit te halen. Tegen de geslepen oud N.K. speler Gerrit Boom was het enkele keren goed opletten geblazen, maar ook volgens computer Flits bleef de remise duidelijk. De stand werd recht getrokken door Jelmer Martens, ging vanaf het begin voor half-open klassiek, een speltype waar hij nauwelijks ervaring mee heeft, maar wel weet waar het ongeveer om draait. Zijn tegenstander wist er dus geen raad mee.

In Erics van Dusseldorp zijn partij werd in de opening veel geruild en Eric hield er een miniem voordeeltje aan over. Tijd om echt te gaan dammen, want een achtergebleven schijf gaf mogelijkheden. Dat viel uiteindelijk toch weer tegen en dus een puntendeling. En omdat ook Gerhard de Graaf zijn betere stelling niet kon verzilveren, bleven alleen nog de twee partijen over met veel rating verschil. Leo van der Laan had er ruim 300 meer, moest dus winnen, hij bereikte gelukkig een uitstekende positionele positie, echter er volgde een blunder die direct verlies had opgeleverd, mist natuurlijk gezien. Tegenstander zag het niet, was verder kansloos, omgeving keek niet toe, want het was spannender bij Dick. Leo biechtte het na afloop wel op, want het komt toch uit. De laatste wedstrijd Dick Beking tegen Artem Ivanov, ongeveer vijftiende op de wereldranglijst, bijna 400 ratingpunten verschil. Heel lang was er geen verschil op het bord te zien, pas in het eindspel bleek de vooruitziende blik van Ivanov toch de doorslag te geven. Over twee weken de laatste wedstrijd thuis tegen Enschede, dat wel onder ons blijft, maar bij winst directe degradatie ontloopt.

Forse nederlaag Gooi en Eemland

Op de dag dat de voetbalderby Bunschoten-Spakenburg zich zou afspelen, kreeg Gooi en Eemland dus DIOS op bezoek uit de omgeving van Doetinchem vandaan. Ook nu weer keken we tegen een behoorlijke rating achterstand aan, maar daar wisten we in eerdere wedstrijden wel raad mee. Dios had de punten hard nodig en wist dit ook bekwaam te realiseren. Gerhard de Graaf, Menko van Dijk en Wim Muijs kwamen alle drie tot de ontdekking dat bij het naderen van het eindspel hun stellingen verkeerd stonden en tevergeefs nog gestreden werd voor één punt. Leo van der Laan kon nog iets terug doen, althans het was meer zijn tegenstander die zichzelf positioneel opblies. Met een onnodige nederlaag van Dick Beking die een aanplakremise mistte, was het pleit al beslecht. Jelmer Martens speelde een ouderwetse Keller. Zijn tegenstander kende dit speltype ook en kreeg de beste kansen. Jelmer mistte een tijdelijk schijfoffer te laat en dat kostte zelfs een 2e schijf, maar die kreeg hij gelijk weer terug. Vervolgens kreeg zijn tegenstander in tijdnood de keuze uit vijf mogelijkheden, vier winnend en hij koos de vijfde remisevariant, waarmee Jelmer uiteraard tevreden mee was. Ook content was Cor de Jong, Grootmeester Alexander Presman kreeg geen kans enig voordeel te verkrijgen.

De Berten van Oosterom en Roest ontmoetten elkaar regelmatig als lid van DC Hilversum.  Dus ze kennen elkaar best goed.  En dan moesten ze ook nog eens tegen elkaar namens een andere damclub. DIOS speler van Oosterom  wist dat Roest graag omsingelt en zo gebeurde het ook. Bijna werd het de Gooi en Eemlander fataal door veel tempi achterstand, maar de veilige remise haven werd bereikt. Verder nog een puntendeling bij Bertus de Harder, die in een flankspel, waar beide spelers op rechts mogen aanvallen, beter leek te staan, maar er kwam niets uit. Als laatste een wonderlijke partij van invaller Gerard Benning, noem het half Klassiek, eerst nadeel, maar allengs verder in de wedstrijd kwam Gerard helemaal duidelijk gewonnen te staan. Waar iedereen blind direct naar dam loopt, deed Gerard nog eerst een ongelukkige zet die remise onvermijdelijk maakte. Einduitslag 7-13 waarmee Dios op gelijke hoogte met ons is gekomen. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Gooi en Eemland nog alles in eigen hand om zich te vrijwaren voor degradatie.

Gooi en Eemlanddammers blijven op de goede koers

Afgereisd naar Westerhaar boven Vriezenveen, speelde ons tiental tegen Witte van Moort 2. Het werd 10-10 en daarmee blijft Gooi en Eemland drie punten voor om de competitie veilig te kunnen beëindigen. Het begon met de enige nederlaag van Wim Muijs, sterk startend werd hij verrast door een mooie damcombinatie, die gelijk de partij besliste. Bij Menko van Dijk zag het er na de opening minder florissant uit, maar zijn toch sterkere tegenstander wist er geen weg mee en dus een vlotte remise.

Na twee nederlagen nam Jelmer Martens geen risico tegen 150 ratingpunten meer. Hij had zelfs het gevoel voor het eerst in zijn leven een agressieve hakpartij te spelen. Na 3 uur spelen resteerde een vijf om vijf met puntendeling.
Aan bord 1 bracht Eric van Dusseldorp geforceerd een speltype op het bord dat nagenoeg niet voorkomt, maar buitengewoon interessant is. De rechterbordhelft was voor beide spelers totaal onbespeelbaar, zodat er alleen op de linkerhelft gedamd kon worden. Het speltype was kansrijker voor Eric, maar de beslissende fout kwam pas op de 31e zet. Een damcombinatie, snel gevolgd door een tweede, besliste de partij. Bij Bertus de Harder een volkomen in evenwicht treffen, met logische remise, hetzelfde resultaat bij Cor de Jong, maar hier werd tweemaal een dam gehaald, die beide keren dus te weinig opleverde. Ietwat teleurstellend, vatte Dick Beking zijn partij samen, hij leek in Klassiek zijn veel jongere opponent op te rollen, maar de winnende klap bleef uit. Hetzelfde geldt ook voor Gerard de Graaf, ging vrijwillig een opsluiting aan, kwam er goed uit, maar het overwicht in het centrum kon niet worden uitgebuit. Man van de match werd invaller Gerard Benning, toen hij hoorde dat de kopman van Witte van Moort met ruim driehonderd ratingpunten meer hem ten deel viel, viel een last van zijn schouder. Hij mocht verliezen maar zou zijn huid duur verkopen, voortvarend werd het centrum krachtig bezet en vol gehouden, met een prachtige remise. Bijna verslikte de tegenstander van Leo van der Laan zich in het eindspel, waar hij eerst ook al zijn voordeel had teruggegeven, bijna, het werd dus 10-10. Over twee weken de thuiswedstrijd tegen Dios uit de Achterhoek.

Vette damwinst Gooi & Eemland 2

Ze moesten er een rot eind voor rijden (Twente – Westerhaar) de dammers uit het Gooi en Eemland, maar dat bracht ook wel wat op. Het eerste team behaalde in de landelijke Hoofdklasse een mooi en belangrijk gelijkspel in het duel tegen Witte van Moort 2 en het tweede team won fors van WvM 3 met 15-5 in de Tweede klasse. Adri Butzelaar startte het damfeest tegen Bennie Hendriks door in het gevorderde middenspel met een twee om twee een dam te pakken. Kort erna volgde de onvermijdelijke winst. De winst was er ook voor Bert Roest die in een nog onduidelijk verlopend klassiek middenspel een twee om drie naar dam pakte. Tegenstander Johan van Dijk had daarvoor een foute afruil naar het Kerkhofveld gedaan. Lennart Bolks daarentegen verloor van Arend Boertje. “In het middenspel moest ik gedwongen een schijf offeren”, zei Lennart. Die de tegenslag niet meer te boven kwam. Anne Wouda speelde tegen Mark Paters een overzichtelijke partij waar hij het kleine positionele voordeel niet kon uitbuiten. Het werd dus een degelijke remise. Jeffrey Verwoerd bouwde tegen de sterker geachte Adriaan Noppers positioneel voordeel op. Adriaan speelde al vroeg zijn kroonschijf op, terwijl zijn lange vleugel onontwikkeld en opgesloten was. Jeffrey wachtte geduldig af en brak door op de andere, korte vleugel en won. Halverwege de wedstrijd leidde G&E 2 al mooi met 7-3.

Hans Loots trof een alsmaar afruilende Bert Drent aan. Die was qua rating veel zwakker en dat leverde voor hem in de nietszeggende partij remise op. Dat werd kort erna gevolgd met winst van Levi Duijst tegen Roelof Schippers sr. Het voordeel dat Levi opbouwde richting eindspel leverde een doorbraak naar dam op en in het lastige vervolg wikkelde hij fraai naar winst af. De winst van Henk Vogelenzang de Jong tegen de veel zwakkere Willem Fokkert was veel minder vanzelfsprekend. Pas in het gevorderde klassieke middenspel kon Henk zoveel druk zetten dat hem schijfvoordeel en daarna de logische winst opleverde. Die winst was er ook voor Huib Poort. Tegen Koert Meuleman wist hij de opgerukte schijven te neutraliseren. En aan de andere kant van het bord deed Huib de beste zette waardoor hij kon doorbreken. Tot slot de partij van Michiel Luiten tegen de op papier veel zwakkere Gert Brink. Laten we maar geen opmerkingen maken over de partij. De uit vorm zijnde Michiel mocht heel blij zijn met een benauwd remise.

Dammers Gooi&Eemland 1 revancheren zich

Tegen het onder aanstaande Friese Drachten, maakte Gooi en Eemland de daarvoor opgelopen averij tegen Het Noorden weer geheel goed. Met een 16-4 overwinning werd de nederlaag van 5-15 niet meer gevoeld. Door omstandigheden kon Drachten maar met acht man komen, waardoor met een 4-0 voorsprong werd begonnen. Vermoedelijk heeft dit de Drachtenaren ook slecht beïnvloed, want onze voorsprong werd alras uitgebreid. Leo van der Laan zag zijn tegenstander een grote positionele blunder maken en wandelde vlot naar winst. Gewaagd spelend, had Cor de Jong het voor zichzelf en de Fries moeilijk gemaakt, de laatste had te veel tijd nodig en ging in het eindspel ten onder. Tien tegen nul, maakte Menko van Dijk ervan, liep eerst wat achter zijn tegenstander aan, maar ook hier een positionele fout, waardoor Menko via Klassiek de winst forceerde.

Vanuit de opening hield Bertus de Harder goed controle tegen de sterke jeugdspeler Wopke de Vries, deze kwam iets beter opzetten, maar te weinig voor de winst, zodat Bertus de eer had het elfde punt te scoren.Eric van Dusseldorp nam al snel in de opening een voorpost die voor hemzelf gevaarlijker was dan hij op het eerste gezicht dacht. De kopman van OG Drachten profiteerde hier niet optimaal van. Na analyse met de computer bleek dat Gabriël Heerema het aanmerkelijk beter had kunnen spelen. Dick Beking bereikte een voordelige stelling, maakte echter een ernstige fout in de tijdnoodfase, maar zijn tegenstander profiteerde niet, integendeel, deze overzag zelf een valstrik waardoor Dick tot zijn verbazing toch nog won. De mooiste winst kwam op naam van Gerhard de Graaf, zonder dat er door Rudolf Smedinga een fout werd gemaakt, werd deze positioneel voorzichtig van het bord gespeeld. Als laatste de uitzondering, Jelmer Martens stond in klassiek wat onder druk door een zware lange vleugel, maar bevrijdde zich via een Kerkhofaanval. Jelmer leek zelfs beslissend voordeel te krijgen maar zwart vond een fraaie meerslag redding. Daarna de bekende deksel op zijn neus toen hij toch nog een winstpoging deed. Gelukkig deerde dat het team niet, we staan in de middenmoot en gaan volgend jaar weer verder.

Weer forse nederlaag dammers Gooi&Eemland 2

Het was verwacht, dat in Bunschoten G&E een harde dobber zou hebben tegen sterke Hartholt Olie uit Zwolle. Het werd 6-14. Levy Duijst verkeek zich in het middenspel en trapte in een damzet. Na even spartelen tegen Bert Straetemans was het al gauw uit. Het verlies werd rechtgetrokken door Bert Roest, die Ronald Holterman in een klassiek middenspel over de knie legde. Ronald deed in het gevorderde middenspel een paar verkeerd strategische zetten, waarna Bert toesloeg en de enige winstpartij van de thuisclub binnenhaalde. Zeer knap was de remise van de niet fitte Ad Vreeswijk tegen de sterker geachte Gerrit Klaseboer. Ad stond een stuk beter, maar was terecht blij met een gelijkspel. Jaap Langerak moest jammer genoeg remise toestaan tegen Frits Gerritsen. Jaap had tempovoordeel in het eindspel maar wist zijn betere stand net niet te verzilveren. Anne Wouda die ook goed speelde verkeek zich tegen Peter van der Velde in een klassiek eindspel op de 39e (40-34) zet. Bijna alles was goed voor zeker remise, behalve die zet die meteen het einde betekende. Halverwege de damkamp was het 4-6 en was het onduidelijk hoe het zou aflopen.

Dat veranderde door de nederlaag van Hans Loots tegen de sterke Henk Smit op het eerste bord. Henk speelde heel aanvallend met voorposten, die Hans pas in het eindspel kon afbreken. In een remisestand greep Hans mis. Na een 1 om 2 was het meteen uit. Huib Poort wist Wim Leijssenaar in het eindspel knap in het nauw te brengen. De remise was meer dan verdiend.Henk de Groot kon in het eindspel naar remise afwikkelen, maar zag nog winstkansen. Dat was iets te optimistisch, want hij kwam in temponood, moest offeren en kort erna de partij tegen Dick Dijk opgeven. Michiel Luiten stond beter tegen Jan van der Kolk. Hij stond in een klassieke stelling mooi centraal op het dambord. En Jan was ongunstig verbannen naar de randen. Maar nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleek remise het hoogst haalbare voor Michiel. Tot slot Lennart Bolks. Aardig gelijkwaardige partij. Tot de 40e zet. Door vervelende hangende schijven moest hij tegen Jan Rensink een schijf cadeau doen. Desondanks moest Jan behoorlijk aan de bak om Lennart in het eindspel op de knieën te krijgen.

Gooi & Eemlanders dammers landen hard.

“Het Noorden” teisterden midden Nederland, met 5-15 kregen de Gooi & Eemlanders (eerste team) behoorlijk klop. Na uitwisseling van de opstellingen, was het duidelijk, onze drie sterkste spelers zaten tegen hun drie zwaksten, daar moest het gebeuren. Natuurlijk, soms zit het mee, nu zat het voornamelijk tegen. Al na één uur spelen een domper, Maarten Kolsloot overzag een damcombinatie en kon gelijk opgeven. Bij Gerhard de Graaf leek het zo op het oog ook niet florissant uit te zien, een hem bekende snelle opening, waarin zijn korte vleugel werd kaal geplukt, het gelijk was aan zijn zijde, maar  een fout bracht alsnog verlies. Een degelijke remise van Wim Muijs was voor ons het eerste puntje, dat Menko van Dijk het niet kon bolwerken tegen Michiel  Kroesbergen was geen schande, Michiel hurk tegen de Nederlandse top aan en liet na afloop een andere lange variant zien, waarin hij uitgekiend ook had gewonnen. Dit keer geen wonderlijk herstel van het tiental, ook Jelmer Martens werd langzaam, maar zeker van het bord gespeeld en we stonden met 1-9 achter. Met een consequent erin gehouden hekstelling probeerde Cor de Jong zijn tegenstander te verslaan, deze verdedigde zich echter bekwaam en dus niet verder dan een puntendeling. Ook Eric van Dusseldorp moest dus winnen, in Klassiek hield de jonge Fries Floris Tol hem goed in bedwang en gaf geen kans weg. Met dezelfde  tegenstander als vorig jaar, boekte Leo van der Laan weer een goede remise, vervolgens wat al lang zichtbaar was, verlies voor Dick Beking, het zoeken naar winst kostte te veel positie en werd hem fataal. Tot slot na viereneenhalf uur spelen remise voor Bertus de Harder die de aanval had gekozen en misschien meer had verdiend, maar in het eindspel kwam het er niet uit. Met deze uitslag zitten de dammers van Gooi & Eemland tegen de onderkant aan, over twee weken zou gewonnen moeten worden tegen Drachten, dat nog geen punt heeft.

Gelderse dammers te sterk voor Gooi&Eemland 2

Zaterdag 24 november ontving Gooi &Eemland 2 de dammers van Denk en Zet uit Laren (Gld). Het werd een 7-13 nederlaag voor de gastheren, maar die grote cijfers waren een beetje overdreven. Een gelijkspel had zo maar gekund. Knap was de veilige remise van Lennart Bolks die tegelijkertijd bardienst had. De partij tegen Dinand Stegeman kende weinig hoogtepunten. Jaap Langerak speelde ook remise tegen Gerrit Roeterdink. Ondanks een voordelige dam kon hij in het eindspel niet verhinderen dat Gerrit uiteindelijk ook een dam kon halen. De nederlaag van Henk Vogelenzang de Jong tegen Alfred van Lenthe was een verrassing. In een zuiver klassiek eindspel was het Henk die een eenvoudige 3 om 3 over het hoofd zag en meteen kon opgeven.

Anne Wouda speelde een wereldpartij tegen de veel sterker geachte Danny Dix. Anne versierde een dam tegen enkele schijven en kwam gewonnen te staan, maar Danny brak door naar dam toen Anne even niet oplette. Toch een mooie remise met blauwe notering voor Anne. Bert Roest maakte remise tegen Egbert Harkink na een ingewikkeld eindspel. Misschien zat er voor Bert toen iets meer in. Hans Loots nam al vroeg een voorpost op veld 28. Nadat tegenstander Tonny Roeterdink deze in het middenspel afruilde, bleef Hans beter staan in het centrum. Totdat hij een simpele 3 om 3 naar dam overzag. Het was meteen uit. Willem Bor speelde een gelijkwaardige partij tegen Johan Haijtink. In het eindspel wikkelde Willem slim naar remise af. Levi Duijst was heel goed op dreef tegen de op papier veel sterkere Tonnie Schutte. Leep wist Levi in het eindspel een remise af te dwingen. Gerard Benning had tegenstander Tom Knapen in de tang in een ingewikkelde partij. Op de 50e zet sloeg Gerard met zijn dam naar veld 26, terwijl er een duidelijke winst was, wanneer hij naar veld 17 zou hebben geslagen. Ofwel, Gerard maakte zijn eindspel specialisme helaas niet waar. Nu werd het remise. Huib Poort speelde zijn partij met veel randschijven tegen Johan Beltman. Dat brak hem op in het eindspel. Huib stribbelde nog lang tegen in een ongelijk eindspel maar moest zich na bijna 5 uur spelen de meerdere erkennen in Johan.

Gooi & Eemland blijft verrassen

De vierpuntenwedstrijd tegen VBI Huissen-2 is geëindigd in 10-10. Beide teams traden met een paar invallers aan; Huissen-2 omdat Huissen-1 twee invallers nodig had. In het Koelhuis was het gezellig druk met 60 dammers (3 teams van Huissen).

De wedstrijd begon goed met een snelle overwinning van Cor de Jong op een van de invallers via een damzet. Toen Jacob Reijffers de dam ten koste van een schijf afpakte, trapte hij in een nieuwe dam en gaf direct op. De twee punten waren hard nodig, want Wim Muijs was al in de opening een schijf kwijtgeraakt tegen Theo Berends.Eerst maakt Dick Beking probleemloos remise tegen broer Geert Berends. De jeugdwereld-kampioen uit 1977 drong niet echt aan: de ruilen kwam vooral van zijn kant. Daarna een remise van Henk Vogelenzang de Jong. Die antwoordde op 32-28 met 19-23, wat hij in geen jaren had gespeeld. Ook hier heel veel ruilen en volgens Henk een vlakke partij.Met een schijf achter vocht Wim nog via de witte indringer op 11, maar dat was meer spanning dan echte compensatie. De nederlaag was onvermijdelijk; Huissen-2 trok de stand gelijk: 4-4. Vervolgens een enorme tegenvaller. Bert had de klassieke Ghestem doorstoot prima tegengespeeld. Het ging om het laatste tempo om de ander te kraken. Bert kwam in een 3×4 eindpel terecht dat gewoon remise was, maar concentratieverlies leidde tot een blunder en verlies. 6-4 achter.Jelmer speelde tegen een jeugdspeler, waarvan de rating vaak te laag en dus verradelijk is. Martijn Weijers speelde inderdaad sterk en Jelmer moest oppassen dat hij zijn voorpost niet zou kwijtraken. Dat lukte, waarna symmetrisch klassiek ontstond in Jelmer voordeel, maar remise. Gerhard maakte remise tegen Marcel Janssen, voorheen een vaste kracht in het 1e team van Huissen. De hekstelling werd direct verbroken en Gerhard kreeg in het late middenspel voordeel, maar onvoldoende voor de winst. Nog steeds 8-6 achter dus.

Gelukkig hadden we Bertus nog. Die streefde naar half-open klassiek. Dat werd gedwars-boomd, maar Bertus kreeg wel overwicht. In het (remise)eindspel verschalkte hij de jonge Remco Vredenberg via een combinatie met damgeven. Stand was 8-8! Leo stond inmiddels in een straal verloren 4 om 2. Na een goede opening had hij in het middenspel teveel tijd nodig. Leo produceerde verschillende positionele fouten. Gelukkig haalde kopman Eric eerst twee punten binnen tegen de sterke Willem Hoek. Vanuit flankspel ontstond gesloten klassiek: Eric dacht temponadeel te hebben maar na tellen bleek hij juist tempovoordeel te hebben en dat was beslissend. 10-8 en in ieder geval een wedstrijdpunt. Daar bleef het bij, want Leo verloor inderdaad: eindstand 10-10.

In hoofdklasse A staat Gooi & Eemland met 5 uit 5 comfortabel in het midden op de 6e plek. Wat een verschil met vorig jaar, toen we met 0 uit 6(!) begonnen en via een sterke eind-sprint van 9 uit 5 ons handhaafden, zelfs zonder degradatiewedstrijd. Dit seizoen hebben we de sterkste twee clubs al gehad: Fryslân en DUO staat beide nog op 100% en dus 10 uit 5. Heel verrassend is de nederlaag vandaag van Nijverdal tegen 020-2, dat tot dan toe nog puntloos was. Nijverdal heeft eerder ook al verloren tegen de andere degradatiekandidaat EDC Enschede. Verder herstelde Heerenveen zich van de nederlaag vorige keer tegen ons via een 11-9 zege op Witte van Moort-2. Voor de rest geen verrassingen: Fryslân en DUO wonnen zoals gezegd, OG Drachten verloor opnieuw en blijft op nul punten. Over twee weken spelen we thuis tegen het Noorden. Dat heeft 6 uit 5, maar heeft al gespeeld tegen het zwakke OG Drachten en 020-2 en verloren van Huissen-2. Kortom, opnieuw kansen voor G&E op wedstrijdpunten, maar dat geldt eigenlijk elke keer.

Gooi & Eemland boekt overwinning op sterk Heerenveen

Zwaarbevochten 11-9 zege brengt dammers in peloton Hoofdklasse A

Gooi & Eemland trof het dit jaar versterkte Heerenveen in het denksportcentrum in Bunschoten. Rein van der Pal, deze zomer nog derde op het wereldbekertoernooi Flevoland Open, voor de hele wereldtop, is dit seizoen bij Heerenveen aangesloten. Met deze topspeler erbij is Heerenveen in plaats van degradatiekandidaat misschien wel kandidaat voor de bovenste plekken. Gooi & Eemland mocht de borst nat maken, maar verrast dit seizoen met degelijke wedstrijden zoals een krappe 11-9 nederlaag tegen koploper Dammers uit Oost in de vorige ronde. Die wedstrijd gaf moed. Arbiter Schwebke uit Lelystad drukte om 12.00 uur de klokken in. De opstelling viel redelijk gunstig uit. Heerenveen had enkele sterke spelers thuis gelaten. Onder anderen Modderman, Hosper en Plantinga vielen in. Die zijn op papier degelijk, maar wat minder dan de 1200-spelers die ze vervingen.

Wim Muijs trof één van die invallers, Aize Plantinga. Wim bouwde een vrij kalme stand op, maar was zijn tegenstander al vlot in de middag te slim af: 2-0. Wim speelt een prachtig seizoen en is topscoorder van Gooi & Eemland. Mooi. Dubbel mooi: dan is er ook nog tijd om even bij Eemdijk te kijken. Die wonnen ook: 6-2 geloof ik. Goed. De 2-0 voorsprong voor de dammers was een lekker begin van de middag Menko van Dijk speelde tegen Tjipke Smedinga. Een degelijke speler en een goede bekende van Menko uit het Friese land. Hoewel ik er naast zat, is mijn niet helemaal duidelijk wat voor wilde taferelen zich er naast mij afspeelde. Menko bouwde een wat scheve aanval op in een stand die daar niet helemaal geschikt voor leek. De aanval verdween en Menko haalde een afwikkeling uit. Die leverde een punt op en dat was een fijn resultaat voor het team. Dick Beking speelde tegen Sjoerd Koopman. Als je de partij zag leek het er erg op dat niet Koopman, maar Beking de hoogste rating had. Met groots gemak en in een overtuigende positionele stijl werd Koopman met slechts één puntje terug naar Friesland gestuurd. Vraag voor de naspelers: had Dick het niet nog even moeten proberen met wat omklemmingsplannen in de slotstand? Enfin, mooi punt, 4-2 tussenstand na vier partijen.

Maarten Kolsloot pakte het vijfde bordpunt voor Gooi & Eemland tegen de altijd taaie Sipke Doller. Dat punt mag best een klein wondertje heten. Maarten gebruikt nog veel meer tijd dan normaal en leverde na 30 zetten pardoes een schijf in. Lekker bezig. Gelukkig bleef Sipke Doller in hetzelfde razende tempo doorschuiven (hij wel) en liep het simpel remise. Rare partij. Prima puntendeling, dat dan weer wel. Jelmer Martens breidde de voorsprong verder uit tegen Henk Hosper. Beide spelers gingen naar het kerkhofveld. Hosper wat langer dan Jelmer, maar de spanning verdween wat uit de stand. Op het moment dat de stand wat richting remise leek te gaan haalde Jelmer een zetje uit. Twee overwinningen voorsprong, dat is best een grote luxe voor ons. 7-3 na vijf potjes. Cor de Jong trof Oscar Veldman. Vooraf een mooie kans voor de thuisploeg, maar in de praktijk taai. Cor mopperde een beetje dat er misschien meer in zat, en misschien was dat ook wel zo, maar goed, een punt is een punt en Cors remise, het achtste bordpunt, bracht een wedstrijdpunt in zicht. Cor zal later in het seizoen ongetwijfeld nog veel belangrijke punten afsnoepen van zijn tegenstanders.

De teamleider was er niet helemaal gerust op toen Peter Frans Koops na een half uurtje dammen vroeg of die Johan Teake Dekker, zijn tegenstander, een beetje sterk was. Dekker, met een rating van 1341 een van de kopmannen van Heerenveen en voormalig toptalent bij de jeugd, heeft wel een naam opgebouwd als gehaaide speler. Dat Koops ook nog eens een Keller-achtige omsingeling opbouwde, stelde niet helemaal gerust, maar goed, grootmeester Ba mocht een week eerder ook slechts een punt oprapen tegen Koops. De zorgen waren niet helemaal terecht. Koops bouwde fraai door en Dekker wikkelde naar een nadelige remise af in een klassieke stand. Chapeau Koops! 9-7 voorsprong voor de thuisploeg. Bert Roest mocht invallen en deed dat op bord 10 tegen Johnny Modderman. Bert is dit seizoen aan een reusachtige opmars bezig op de ratinglijst. Met een virtuele rating van 1068 is hij slechts één punt minder dan Modderman. “Dat is virtueel”, zei Bert vooraf bescheiden. In de praktijk was het inderdaad even werken voor een punt tegen de aanvallende Modderman, maar dat punt kwam er wel: 10-8. Bleven de wedstrijdpunten in de provincie Utrecht? Jawel! Kopman Eric van Dusseldorp maakte het allemaal erg bont tegen Gerben de Wit en had eigenlijk moeten verliezen. De Wit zag het niet, Van Dusseldorp was matchwinnaar met het elfde punt, maar voelde dat niet helemaal zo. Begrijpelijk. Feest was het wel: 11-7. Bertus de Harder zat tot half vijf te bikkelen tegen de eerder genoemde topspeler Rein van der Pal. Bibliothecaris uit Friesland. Misschien wel de sterkst dammende biblioman van het land. Bertus kreeg wat last van een schijf op 17 en een niet heel flexibele stand. Van der Pal maakte het knap, op tempo, af. Geen schande, interessante partij gezien en materiaal om de volgende ronde wat van te leren en beter mee te scoren. De eindstand was mooi: 11-9 winst!

Dit was de derde van de vier gespeelde competitiewedstrijden waarin het 11-9 werd. En het was de tweede keer dat die score in het voordeel van Gooi & Eemland uitviel. Met 4 punten delen de dammers de vierde plaats met liefst zes ploegen. Op doelsaldo staat Gooi & Eemland gedeeld zevende met een saldo van -4. In de volgende ronde wacht het tweede team van Huissen. Op papier ook degelijk en sterk, een beetje vergelijkbaar met Heerenveen, maar goed, papier blijkt maar papier dit jaar. Kan Gooi & Eemland mee gaan doen om de derde of vierde plaats in de competitie?

Gooi & Eemland dammers speelde goed?

Jawel, de dammers van Gooi & Eemland lieten uitstekend spel op de borden zien, maar toch verloren. Vertrokken naar Dammers uit Oost in Doetinchem, een veel sterker team, waar vooraf de 11-9 nederlaag, dragelijk zou zijn geweest. Het verschil in rating was 125 punten per man in ons nadeel.

Begonnen werd met een rustige remise voor Menko van Dijk, die een gelijkwaardige tegenstander trof. Anne Wouda deed voor ons voor de eerste keer mee, leek geen probleem te krijgen, stond zelfs beter in het eindspel, maar miste een eenvoudige afwikkeling.

Vanuit de opening die Jelmer Martens goed kende stond al snel een scherpe Roozenburg met Springuitstoot op het bord. Gep Leeflang gebruikte zeeën van tijd, maar die waren wel besteed. Hij kwam tijdelijk een schijf voor die Jelmer altijd zou terugwinnen. Maar Jelmer maakte een klassieke fout: lang nadenken over een logische zet, deze afkeuren en dan een andere zet spelen zonder zetcontrole. Stonden we met vijf tegen één achter.

In het middenspel verraste Dick Beking zijn sterke tegenstander met een fraaie giftige damcombinatie, die winst op had moeten leveren, maar helaas liet de afwerking te wensen over waardoor het toch nog remise werd. A la Jelmer, offerde ook Gerhard  de Graaf tijdelijk een schijf, maar hier werd deze terug gevorderd en bekwaam een blauwe notering binnen gehaald. Op bord 10 kreeg invaller Bert Roest hoogvlieger Gerrit Wassink tegenover zich. Het lukte Bert om de partij in klassiek vaarwater te leiden en dat pakte prima uit en dat leidde tot een gelijkwaardige partij. Tót de 53e zet, te gretig wilde hij doorbreken en zag zo een simpele 2 om 3 over het hoofd. Jammer het verlies, met name voor het tiental, aldus de dader. Een zware wedstrijd, zo formuleerde Cor de Jong zijn partij, die gelijk eindigde. Er werd dan toch nog wat terug gedaan, Peter Frans Koops boekte een thema achtige overwinning, een vooruitgeschoven post werd meermaals aangevallen, ten slotte afgeruild, waarna een winnende afspel over bleef. Pech voor Leo van der Laan, hij verraste zijn tegenstander alsnog door een al eerder geziene combinatie, maar er bleek geen winst in te zitten. Als laatste had Wim Muys eerst een angstaanjagende opening gehad, maar precies houdbaar en omdat zijn tegenstander veel tijd gespendeerd had, buitte Wim in het eindspel het ten volle uit. Een nederlaag dus, maar gezien het vertoonde spel, nog geen ongerustheid voor het verder seizoen.

Dammers Uit Oost 2Gooi & Eemland 2: 11-9

Na aangekomen te zijn in Doetinchem bleek dat de teamtopspeler Bert Roest moest invallen bij het 1ste tiental en dit was meteen de eerste geestelijke tik zonder dat de wedstrijd was begonnen en wel in het voordeel voor de Dammers uit Oost 2. En zoals zo vaak moest het 2de team de armen uit de mouwen steken voor een goed resultaat.

Bord 7: Hans Loots mocht het opnemen tegen het jeugdlid Meike Kokke. Al snel in de partij bleek dat Meike haar linkervleugel verkeerd had opgebouwd. Hans moest alleen geduld hebben om uiteindelijk toe te slaan. Dit gebeurde reeds op de 13de zet met een soort Haarlemmer naar de damlijn en meteen stonden 2 schijven op de tocht voor Meike.Uiteindelijk een te gemakkelijke overwinning voor Hans. 0-0Bord 5: Lennart Bolk  wil over zijn partij tegen Tom Westhof niets meer horen. Rond de 23ste zet liep de stelling van Lennart volkomen vast wat schijfverlies betekende en wat overbleef was weinig hoopvol. Dit bleek in de partij al snel en 5 zetten later was het over en uit met winst voor Tom Westhof. 2-2Bord 10: Lammert Korlaar kwam tegen Michiel Bibbe goed uit te opening en probeert het spel eenvoudig en overzichtelijk te houden. Op de 39ste zet waar niets aan de hand was beoordeelde Lammert zijn positie volledig verkeerd en Michiel liet dit buitenkansje niet lopen en offerde een schijf waarna vrije doorloop naar dam werd verkregen. Enkele zetten later viel het doek voor Lammert. 4-2 Bord 3: Jaap Langerak kwam eveneens tegenover het jeugdlid Isa van Haaren te zitten. In een slechte fase van Jaap moest hij plotseling op de 17de zet schijfverlies incasseren. Maar Jaap herstelde zich meteen door hierna de juiste beslissing te nemen. Een afruil naar voren bracht Isa meteen in de problemen en er volgde de ene fout na de andere voor Isa. Jaap profiteerde optimaal na eerst een dam te hebben behaald. Deze dam gaf Jaap de mogelijkheid om een andere dan te halen met schijfwinst en einde partij. 4-4 Bord 8: Henk de Groot gaf Rodier Evers goed tegenspel. Maar rond de 40ste zet nam Henk de verkeerde voortzetting en kreeg Rodier steeds meer vat op het spel van Henk. Dit resulteerde uiteindelijk in een 7 om 7 stand waarbij Henk alleen nog schijven kon weggeven maar zover liet Henk het niet meer komen. 6-4. Bord 2: Willem Bor (rating 1021) gaf Jan Masselink (rating 1162) positioneel damles. Op de 45ste zet dacht Jan schijfwinst te nemen maar kwam uiteindelijk bedrogen uit. Tijdelijk schijfwinst verkreeg Jan maar wat daarna gebeurde had Willem duidelijk beter berekend. Willem pakte zijn schijf terug en drukte meteen door naar dam. Een mooie en verdiende overwinning Willem. 6-6

Bord 6: Michiel Luiten kwam tegen Jaap de Vries gaande de partij steeds meer onder druk te staan. Maar Michiel zou Michiel niet zijn als hij niet onder deze druk weet uit te komen. En ja hoor. Na een 5 om 5 ruil was al het gevaar voorbij en werd door beide heren naar de remise haven gezocht. 7-7. Bord 1: Kennedy Krishnadath kwam tegen Tom Rinner niet in zijn spel en liet zich op de 30ste zet verrassen door een combinatie naar dam. Ondanks dat hij zich nog niet gewonnen wilde geven was de overgebleven stand niet veel waard en werd enkele zetten later alsnog de hand gegeven aan Tom. 9-7. Bord 4: Gerard Benning wist dat hij tegen Hans Rinner alles uit de kast moest halen om een positief resultaat neer te zetten. Toch kwam Gerard al snel in de partij in een hekstelling terecht waaruit hij zich snel bevrijdde waarna opnieuw een fase aanbrak van wederopbouw. Beiden heren zochten de aanval op en een boeiende partij volgde. Maar nergens werd ondanks een strijd van 5 uur gaten gevonden in de verdediging wat uiteindelijk resulteerde in een remise. 10-8 Bord 9: Huib Poort kwam tegen de derde dame uit dit team te weten Alexandra Betting. Uit de mond van Huib kreeg ik te horen dat dit een pittige dame was en dat bleek ook in de langste partij van deze damdag. Huib speelde een prima partij en schuwde de strijd niet ondanks een veel lagere rating. Daar de stand 10-8 was vocht Huib als een leeuw. Alexandra wist niet wat haar overkwam en had moeite om het spel van Huib te volgen. In het eindspel leek Huib de weg naar winst gevonden te hebben en ergens moet de winst op het bord gelegen hebben maar waar zal analyse moeten uitmaken. Huib het was een schitterende partij en als toeschouwer heb ik genoten van jouw partij………..!!!! Helaas eindigde deze partij in remise waardoor de einduitslag 11-9 werd.

Winst voor Gooi & Eemland dammers

Op bezoek bij de Gooi & Eemland dammers kwam het Amsterdamse 020-2 en vooraf aangekondigd, met negen man. Zodoende kon een verheugde Wim Muys alsnog naar de derby IJselmeervogels tegen Spakenburg. Uiteindelijk bleek deze twee-nul voorsprong beslissend voor de overwinning.

In drie partijen had 020-2 meer rating, deze werden als eerste remise geschoven door Menko van Dijk, die zelfs de betere kansen kansen had tegen de gevaarlijke Roeb Bhawanibliek, Dick Beking zoals gewoonlijk secuur spelend en Maarten Kolsloot, die wel weer al zijn tijd gebruikte, maar de sterke Wiebe Drost geen kans bood.

Dan toch de schrik, Eric van Dusseldorp probeerde te winnen van Jan Pieter Drost maar moest strategisch ongelijk bekennen en weigerde aan de noodrem te trekken. De enige nederlaag in deze wedstrijd was het gevolg. Al vrij snel werd de voorsprong weer hersteld, Cor de Jong geduldig opbouwend, kon een eenvoudige damcombinatie nemen, die direct beslissend was.  Henk Vogelenzang de Jong had een merkwaardige opening, elkaar in flankspel naspelen. Tegenstander John Stins plaatste een voorpost op 23. Omsingeling lukte aardig tot Henk een listige dam over het hoofd zag. Dam tegen schijfverlies afgenomen, en hierna miste John de winnende combinatie en wist de winst niet te vinden. Bij Peter Frans Koops en Paul Lohuis ging men de strijd niet uit de weg, misschien dat Peter er iets beter voor stond, maar gelijkwaardig remise. Omdat Leo van der Laan gevaarlijk stond, moest

Jelmer Martens wel winnen, hij trof op bord één een zwakkere tegenstander. Die zocht de rand op en Jelmer kreeg kansen in het flankspel met een ideaal “Kruis van Keller”   

In het eindspel moest Jelmer kiezen tussen twee varianten die allebei remise waren. Jelmer resteerde een blauwe notering tegen, bij winst had hij het bevrijdende 11e punt voor G&E binnengehaald. Maar Jelmer houdt er wel van om zijn teamgenoten peentjes te laten zweten en liet dit aan Leo over. De laatste had in het middenspel tegen Hans van den Heuvel de slag gemist, zag een onomkoopbare doorbraak aankomen en mocht zijn handen dichtknijpen, omdat een tegenactie nog net slaagde. Een belangrijke 11-9 overwinning want 020-2 is een duidelijke degradatie kandidaat die eronder moet worden gehouden.

 Over twee weken spelen we met twee tientallen in Doetinchem.

Gooi & Eemland herhalen vorig jaar

Vorig jaar kwam bij de opening van het seizoen het Fryslân team op bezoek en wonnen ze met dertien tegen zeven. Nu ging Gooi & Eemland bij de start in Fryslân kijken, in het plaatsje Oenkerk boven Leeuwarden. Met dezelfde nederlaag konden we weer huiswaarts keren, geen schande, want Fryslân is in de Hoofdklasse A duidelijk favoriet voor de titel.

Willem Bor en Wim Muys verloren als eersten, beide gaven toe na afloop, onder druk van hun tegenstander te zijn bezweken. Aan de reserves van onze kant lag het niet, Henk Vogelenzang de Jong en Michiel Luiten kwamen flink wat rating te kort, maar dat zag je op het bord niet terug, zonder problemen werd remise behaald. Nieuwkomer bij Gooi & Eemland, Menko van Dijk zou in Klassiek  op de vijfenveertigste zet remise veilig stellen, maar ging direct daarna alsnog in de fout en verloor. Halverwege zijn partij werd Cor de Jong verrast door een opstoot in het midden, door Willem Leijenaar die daarmee beter kwam te staan. Een gevaarlijke lokzet van Cor lukte en de remise daarmee binnen. Ik speelde mijn favoriete opening met een brutale voorpost, aldus Peter Frans Koops. Hij had echter Gerlof Kolk de sterkste tegenstander  te bestrijden, die overduidelijk liet zien hoe het moest, Koops werd opgeknoopt. Gelukkig kon onze kopman Eric van Dusseldorp wat terug doen, vooraf was de verzuchting, zal wel remise worden, maar spelend als een Rus, gewoon maar stug doorgaan, leverde hem toch wat voordeel op. Opponent Oege Dijkstra mistte in het eindspel de juiste oplossing, zodat Eric won. Curieus is het gelijke spel van Leo van der Laan, tegenstander Bastiaan Hollander had in Klassiek het gelijk aan zijn kant, door achter te blijven in tempo. Een combinatie besliste de strijd, althans zo leek het, de Fries had echter weinig tijd en kon de juiste zet in het eindspel niet vinden. Als laatste mocht ook Dick Beking tevreden terug kijken, een verdiende remise na vijf uur spelen. Over twee weken zal Gooi & Eemland wel moeten winnen, dan komt op papier de zwakste ploeg op bezoek, 020 uit Amsterdam.