KNDB Landelijk

Gooi & Eemland blijft verrassen

De vierpuntenwedstrijd tegen VBI Huissen-2 is geëindigd in 10-10. Beide teams traden met een paar invallers aan; Huissen-2 omdat Huissen-1 twee invallers nodig had. In het Koelhuis was het gezellig druk met 60 dammers (3 teams van Huissen).

De wedstrijd begon goed met een snelle overwinning van Cor de Jong op een van de invallers via een damzet. Toen Jacob Reijffers de dam ten koste van een schijf afpakte, trapte hij in een nieuwe dam en gaf direct op. De twee punten waren hard nodig, want Wim Muijs was al in de opening een schijf kwijtgeraakt tegen Theo Berends.Eerst maakt Dick Beking probleemloos remise tegen broer Geert Berends. De jeugdwereld-kampioen uit 1977 drong niet echt aan: de ruilen kwam vooral van zijn kant. Daarna een remise van Henk Vogelenzang de Jong. Die antwoordde op 32-28 met 19-23, wat hij in geen jaren had gespeeld. Ook hier heel veel ruilen en volgens Henk een vlakke partij.Met een schijf achter vocht Wim nog via de witte indringer op 11, maar dat was meer spanning dan echte compensatie. De nederlaag was onvermijdelijk; Huissen-2 trok de stand gelijk: 4-4. Vervolgens een enorme tegenvaller. Bert had de klassieke Ghestem doorstoot prima tegengespeeld. Het ging om het laatste tempo om de ander te kraken. Bert kwam in een 3×4 eindpel terecht dat gewoon remise was, maar concentratieverlies leidde tot een blunder en verlies. 6-4 achter.Jelmer speelde tegen een jeugdspeler, waarvan de rating vaak te laag en dus verradelijk is. Martijn Weijers speelde inderdaad sterk en Jelmer moest oppassen dat hij zijn voorpost niet zou kwijtraken. Dat lukte, waarna symmetrisch klassiek ontstond in Jelmer voordeel, maar remise. Gerhard maakte remise tegen Marcel Janssen, voorheen een vaste kracht in het 1e team van Huissen. De hekstelling werd direct verbroken en Gerhard kreeg in het late middenspel voordeel, maar onvoldoende voor de winst. Nog steeds 8-6 achter dus.

Gelukkig hadden we Bertus nog. Die streefde naar half-open klassiek. Dat werd gedwars-boomd, maar Bertus kreeg wel overwicht. In het (remise)eindspel verschalkte hij de jonge Remco Vredenberg via een combinatie met damgeven. Stand was 8-8! Leo stond inmiddels in een straal verloren 4 om 2. Na een goede opening had hij in het middenspel teveel tijd nodig. Leo produceerde verschillende positionele fouten. Gelukkig haalde kopman Eric eerst twee punten binnen tegen de sterke Willem Hoek. Vanuit flankspel ontstond gesloten klassiek: Eric dacht temponadeel te hebben maar na tellen bleek hij juist tempovoordeel te hebben en dat was beslissend. 10-8 en in ieder geval een wedstrijdpunt. Daar bleef het bij, want Leo verloor inderdaad: eindstand 10-10.

In hoofdklasse A staat Gooi & Eemland met 5 uit 5 comfortabel in het midden op de 6e plek. Wat een verschil met vorig jaar, toen we met 0 uit 6(!) begonnen en via een sterke eind-sprint van 9 uit 5 ons handhaafden, zelfs zonder degradatiewedstrijd. Dit seizoen hebben we de sterkste twee clubs al gehad: Fryslân en DUO staat beide nog op 100% en dus 10 uit 5. Heel verrassend is de nederlaag vandaag van Nijverdal tegen 020-2, dat tot dan toe nog puntloos was. Nijverdal heeft eerder ook al verloren tegen de andere degradatiekandidaat EDC Enschede. Verder herstelde Heerenveen zich van de nederlaag vorige keer tegen ons via een 11-9 zege op Witte van Moort-2. Voor de rest geen verrassingen: Fryslân en DUO wonnen zoals gezegd, OG Drachten verloor opnieuw en blijft op nul punten. Over twee weken spelen we thuis tegen het Noorden. Dat heeft 6 uit 5, maar heeft al gespeeld tegen het zwakke OG Drachten en 020-2 en verloren van Huissen-2. Kortom, opnieuw kansen voor G&E op wedstrijdpunten, maar dat geldt eigenlijk elke keer.

Gooi & Eemland boekt overwinning op sterk Heerenveen

Zwaarbevochten 11-9 zege brengt dammers in peloton Hoofdklasse A

Gooi & Eemland trof het dit jaar versterkte Heerenveen in het denksportcentrum in Bunschoten. Rein van der Pal, deze zomer nog derde op het wereldbekertoernooi Flevoland Open, voor de hele wereldtop, is dit seizoen bij Heerenveen aangesloten. Met deze topspeler erbij is Heerenveen in plaats van degradatiekandidaat misschien wel kandidaat voor de bovenste plekken. Gooi & Eemland mocht de borst nat maken, maar verrast dit seizoen met degelijke wedstrijden zoals een krappe 11-9 nederlaag tegen koploper Dammers uit Oost in de vorige ronde. Die wedstrijd gaf moed. Arbiter Schwebke uit Lelystad drukte om 12.00 uur de klokken in. De opstelling viel redelijk gunstig uit. Heerenveen had enkele sterke spelers thuis gelaten. Onder anderen Modderman, Hosper en Plantinga vielen in. Die zijn op papier degelijk, maar wat minder dan de 1200-spelers die ze vervingen.

Wim Muijs trof één van die invallers, Aize Plantinga. Wim bouwde een vrij kalme stand op, maar was zijn tegenstander al vlot in de middag te slim af: 2-0. Wim speelt een prachtig seizoen en is topscoorder van Gooi & Eemland. Mooi. Dubbel mooi: dan is er ook nog tijd om even bij Eemdijk te kijken. Die wonnen ook: 6-2 geloof ik. Goed. De 2-0 voorsprong voor de dammers was een lekker begin van de middag Menko van Dijk speelde tegen Tjipke Smedinga. Een degelijke speler en een goede bekende van Menko uit het Friese land. Hoewel ik er naast zat, is mijn niet helemaal duidelijk wat voor wilde taferelen zich er naast mij afspeelde. Menko bouwde een wat scheve aanval op in een stand die daar niet helemaal geschikt voor leek. De aanval verdween en Menko haalde een afwikkeling uit. Die leverde een punt op en dat was een fijn resultaat voor het team. Dick Beking speelde tegen Sjoerd Koopman. Als je de partij zag leek het er erg op dat niet Koopman, maar Beking de hoogste rating had. Met groots gemak en in een overtuigende positionele stijl werd Koopman met slechts één puntje terug naar Friesland gestuurd. Vraag voor de naspelers: had Dick het niet nog even moeten proberen met wat omklemmingsplannen in de slotstand? Enfin, mooi punt, 4-2 tussenstand na vier partijen.

Maarten Kolsloot pakte het vijfde bordpunt voor Gooi & Eemland tegen de altijd taaie Sipke Doller. Dat punt mag best een klein wondertje heten. Maarten gebruikt nog veel meer tijd dan normaal en leverde na 30 zetten pardoes een schijf in. Lekker bezig. Gelukkig bleef Sipke Doller in hetzelfde razende tempo doorschuiven (hij wel) en liep het simpel remise. Rare partij. Prima puntendeling, dat dan weer wel. Jelmer Martens breidde de voorsprong verder uit tegen Henk Hosper. Beide spelers gingen naar het kerkhofveld. Hosper wat langer dan Jelmer, maar de spanning verdween wat uit de stand. Op het moment dat de stand wat richting remise leek te gaan haalde Jelmer een zetje uit. Twee overwinningen voorsprong, dat is best een grote luxe voor ons. 7-3 na vijf potjes. Cor de Jong trof Oscar Veldman. Vooraf een mooie kans voor de thuisploeg, maar in de praktijk taai. Cor mopperde een beetje dat er misschien meer in zat, en misschien was dat ook wel zo, maar goed, een punt is een punt en Cors remise, het achtste bordpunt, bracht een wedstrijdpunt in zicht. Cor zal later in het seizoen ongetwijfeld nog veel belangrijke punten afsnoepen van zijn tegenstanders.

De teamleider was er niet helemaal gerust op toen Peter Frans Koops na een half uurtje dammen vroeg of die Johan Teake Dekker, zijn tegenstander, een beetje sterk was. Dekker, met een rating van 1341 een van de kopmannen van Heerenveen en voormalig toptalent bij de jeugd, heeft wel een naam opgebouwd als gehaaide speler. Dat Koops ook nog eens een Keller-achtige omsingeling opbouwde, stelde niet helemaal gerust, maar goed, grootmeester Ba mocht een week eerder ook slechts een punt oprapen tegen Koops. De zorgen waren niet helemaal terecht. Koops bouwde fraai door en Dekker wikkelde naar een nadelige remise af in een klassieke stand. Chapeau Koops! 9-7 voorsprong voor de thuisploeg. Bert Roest mocht invallen en deed dat op bord 10 tegen Johnny Modderman. Bert is dit seizoen aan een reusachtige opmars bezig op de ratinglijst. Met een virtuele rating van 1068 is hij slechts één punt minder dan Modderman. “Dat is virtueel”, zei Bert vooraf bescheiden. In de praktijk was het inderdaad even werken voor een punt tegen de aanvallende Modderman, maar dat punt kwam er wel: 10-8. Bleven de wedstrijdpunten in de provincie Utrecht? Jawel! Kopman Eric van Dusseldorp maakte het allemaal erg bont tegen Gerben de Wit en had eigenlijk moeten verliezen. De Wit zag het niet, Van Dusseldorp was matchwinnaar met het elfde punt, maar voelde dat niet helemaal zo. Begrijpelijk. Feest was het wel: 11-7. Bertus de Harder zat tot half vijf te bikkelen tegen de eerder genoemde topspeler Rein van der Pal. Bibliothecaris uit Friesland. Misschien wel de sterkst dammende biblioman van het land. Bertus kreeg wat last van een schijf op 17 en een niet heel flexibele stand. Van der Pal maakte het knap, op tempo, af. Geen schande, interessante partij gezien en materiaal om de volgende ronde wat van te leren en beter mee te scoren. De eindstand was mooi: 11-9 winst!

Dit was de derde van de vier gespeelde competitiewedstrijden waarin het 11-9 werd. En het was de tweede keer dat die score in het voordeel van Gooi & Eemland uitviel. Met 4 punten delen de dammers de vierde plaats met liefst zes ploegen. Op doelsaldo staat Gooi & Eemland gedeeld zevende met een saldo van -4. In de volgende ronde wacht het tweede team van Huissen. Op papier ook degelijk en sterk, een beetje vergelijkbaar met Heerenveen, maar goed, papier blijkt maar papier dit jaar. Kan Gooi & Eemland mee gaan doen om de derde of vierde plaats in de competitie?

Gooi & Eemland dammers speelde goed?

Jawel, de dammers van Gooi & Eemland lieten uitstekend spel op de borden zien, maar toch verloren. Vertrokken naar Dammers uit Oost in Doetinchem, een veel sterker team, waar vooraf de 11-9 nederlaag, dragelijk zou zijn geweest. Het verschil in rating was 125 punten per man in ons nadeel.

Begonnen werd met een rustige remise voor Menko van Dijk, die een gelijkwaardige tegenstander trof. Anne Wouda deed voor ons voor de eerste keer mee, leek geen probleem te krijgen, stond zelfs beter in het eindspel, maar miste een eenvoudige afwikkeling.

Vanuit de opening die Jelmer Martens goed kende stond al snel een scherpe Roozenburg met Springuitstoot op het bord. Gep Leeflang gebruikte zeeën van tijd, maar die waren wel besteed. Hij kwam tijdelijk een schijf voor die Jelmer altijd zou terugwinnen. Maar Jelmer maakte een klassieke fout: lang nadenken over een logische zet, deze afkeuren en dan een andere zet spelen zonder zetcontrole. Stonden we met vijf tegen één achter.

In het middenspel verraste Dick Beking zijn sterke tegenstander met een fraaie giftige damcombinatie, die winst op had moeten leveren, maar helaas liet de afwerking te wensen over waardoor het toch nog remise werd. A la Jelmer, offerde ook Gerhard  de Graaf tijdelijk een schijf, maar hier werd deze terug gevorderd en bekwaam een blauwe notering binnen gehaald. Op bord 10 kreeg invaller Bert Roest hoogvlieger Gerrit Wassink tegenover zich. Het lukte Bert om de partij in klassiek vaarwater te leiden en dat pakte prima uit en dat leidde tot een gelijkwaardige partij. Tót de 53e zet, te gretig wilde hij doorbreken en zag zo een simpele 2 om 3 over het hoofd. Jammer het verlies, met name voor het tiental, aldus de dader. Een zware wedstrijd, zo formuleerde Cor de Jong zijn partij, die gelijk eindigde. Er werd dan toch nog wat terug gedaan, Peter Frans Koops boekte een thema achtige overwinning, een vooruitgeschoven post werd meermaals aangevallen, ten slotte afgeruild, waarna een winnende afspel over bleef. Pech voor Leo van der Laan, hij verraste zijn tegenstander alsnog door een al eerder geziene combinatie, maar er bleek geen winst in te zitten. Als laatste had Wim Muys eerst een angstaanjagende opening gehad, maar precies houdbaar en omdat zijn tegenstander veel tijd gespendeerd had, buitte Wim in het eindspel het ten volle uit. Een nederlaag dus, maar gezien het vertoonde spel, nog geen ongerustheid voor het verder seizoen.

Dammers Uit Oost 2Gooi & Eemland 2: 11-9

Na aangekomen te zijn in Doetinchem bleek dat de teamtopspeler Bert Roest moest invallen bij het 1ste tiental en dit was meteen de eerste geestelijke tik zonder dat de wedstrijd was begonnen en wel in het voordeel voor de Dammers uit Oost 2. En zoals zo vaak moest het 2de team de armen uit de mouwen steken voor een goed resultaat.

Bord 7: Hans Loots mocht het opnemen tegen het jeugdlid Meike Kokke. Al snel in de partij bleek dat Meike haar linkervleugel verkeerd had opgebouwd. Hans moest alleen geduld hebben om uiteindelijk toe te slaan. Dit gebeurde reeds op de 13de zet met een soort Haarlemmer naar de damlijn en meteen stonden 2 schijven op de tocht voor Meike.Uiteindelijk een te gemakkelijke overwinning voor Hans. 0-0Bord 5: Lennart Bolk  wil over zijn partij tegen Tom Westhof niets meer horen. Rond de 23ste zet liep de stelling van Lennart volkomen vast wat schijfverlies betekende en wat overbleef was weinig hoopvol. Dit bleek in de partij al snel en 5 zetten later was het over en uit met winst voor Tom Westhof. 2-2Bord 10: Lammert Korlaar kwam tegen Michiel Bibbe goed uit te opening en probeert het spel eenvoudig en overzichtelijk te houden. Op de 39ste zet waar niets aan de hand was beoordeelde Lammert zijn positie volledig verkeerd en Michiel liet dit buitenkansje niet lopen en offerde een schijf waarna vrije doorloop naar dam werd verkregen. Enkele zetten later viel het doek voor Lammert. 4-2 Bord 3: Jaap Langerak kwam eveneens tegenover het jeugdlid Isa van Haaren te zitten. In een slechte fase van Jaap moest hij plotseling op de 17de zet schijfverlies incasseren. Maar Jaap herstelde zich meteen door hierna de juiste beslissing te nemen. Een afruil naar voren bracht Isa meteen in de problemen en er volgde de ene fout na de andere voor Isa. Jaap profiteerde optimaal na eerst een dam te hebben behaald. Deze dam gaf Jaap de mogelijkheid om een andere dan te halen met schijfwinst en einde partij. 4-4 Bord 8: Henk de Groot gaf Rodier Evers goed tegenspel. Maar rond de 40ste zet nam Henk de verkeerde voortzetting en kreeg Rodier steeds meer vat op het spel van Henk. Dit resulteerde uiteindelijk in een 7 om 7 stand waarbij Henk alleen nog schijven kon weggeven maar zover liet Henk het niet meer komen. 6-4. Bord 2: Willem Bor (rating 1021) gaf Jan Masselink (rating 1162) positioneel damles. Op de 45ste zet dacht Jan schijfwinst te nemen maar kwam uiteindelijk bedrogen uit. Tijdelijk schijfwinst verkreeg Jan maar wat daarna gebeurde had Willem duidelijk beter berekend. Willem pakte zijn schijf terug en drukte meteen door naar dam. Een mooie en verdiende overwinning Willem. 6-6

Bord 6: Michiel Luiten kwam tegen Jaap de Vries gaande de partij steeds meer onder druk te staan. Maar Michiel zou Michiel niet zijn als hij niet onder deze druk weet uit te komen. En ja hoor. Na een 5 om 5 ruil was al het gevaar voorbij en werd door beide heren naar de remise haven gezocht. 7-7. Bord 1: Kennedy Krishnadath kwam tegen Tom Rinner niet in zijn spel en liet zich op de 30ste zet verrassen door een combinatie naar dam. Ondanks dat hij zich nog niet gewonnen wilde geven was de overgebleven stand niet veel waard en werd enkele zetten later alsnog de hand gegeven aan Tom. 9-7. Bord 4: Gerard Benning wist dat hij tegen Hans Rinner alles uit de kast moest halen om een positief resultaat neer te zetten. Toch kwam Gerard al snel in de partij in een hekstelling terecht waaruit hij zich snel bevrijdde waarna opnieuw een fase aanbrak van wederopbouw. Beiden heren zochten de aanval op en een boeiende partij volgde. Maar nergens werd ondanks een strijd van 5 uur gaten gevonden in de verdediging wat uiteindelijk resulteerde in een remise. 10-8 Bord 9: Huib Poort kwam tegen de derde dame uit dit team te weten Alexandra Betting. Uit de mond van Huib kreeg ik te horen dat dit een pittige dame was en dat bleek ook in de langste partij van deze damdag. Huib speelde een prima partij en schuwde de strijd niet ondanks een veel lagere rating. Daar de stand 10-8 was vocht Huib als een leeuw. Alexandra wist niet wat haar overkwam en had moeite om het spel van Huib te volgen. In het eindspel leek Huib de weg naar winst gevonden te hebben en ergens moet de winst op het bord gelegen hebben maar waar zal analyse moeten uitmaken. Huib het was een schitterende partij en als toeschouwer heb ik genoten van jouw partij………..!!!! Helaas eindigde deze partij in remise waardoor de einduitslag 11-9 werd.

Winst voor Gooi & Eemland dammers

Op bezoek bij de Gooi & Eemland dammers kwam het Amsterdamse 020-2 en vooraf aangekondigd, met negen man. Zodoende kon een verheugde Wim Muys alsnog naar de derby IJselmeervogels tegen Spakenburg. Uiteindelijk bleek deze twee-nul voorsprong beslissend voor de overwinning.

In drie partijen had 020-2 meer rating, deze werden als eerste remise geschoven door Menko van Dijk, die zelfs de betere kansen kansen had tegen de gevaarlijke Roeb Bhawanibliek, Dick Beking zoals gewoonlijk secuur spelend en Maarten Kolsloot, die wel weer al zijn tijd gebruikte, maar de sterke Wiebe Drost geen kans bood.

Dan toch de schrik, Eric van Dusseldorp probeerde te winnen van Jan Pieter Drost maar moest strategisch ongelijk bekennen en weigerde aan de noodrem te trekken. De enige nederlaag in deze wedstrijd was het gevolg. Al vrij snel werd de voorsprong weer hersteld, Cor de Jong geduldig opbouwend, kon een eenvoudige damcombinatie nemen, die direct beslissend was.  Henk Vogelenzang de Jong had een merkwaardige opening, elkaar in flankspel naspelen. Tegenstander John Stins plaatste een voorpost op 23. Omsingeling lukte aardig tot Henk een listige dam over het hoofd zag. Dam tegen schijfverlies afgenomen, en hierna miste John de winnende combinatie en wist de winst niet te vinden. Bij Peter Frans Koops en Paul Lohuis ging men de strijd niet uit de weg, misschien dat Peter er iets beter voor stond, maar gelijkwaardig remise. Omdat Leo van der Laan gevaarlijk stond, moest

Jelmer Martens wel winnen, hij trof op bord één een zwakkere tegenstander. Die zocht de rand op en Jelmer kreeg kansen in het flankspel met een ideaal “Kruis van Keller”   

In het eindspel moest Jelmer kiezen tussen twee varianten die allebei remise waren. Jelmer resteerde een blauwe notering tegen, bij winst had hij het bevrijdende 11e punt voor G&E binnengehaald. Maar Jelmer houdt er wel van om zijn teamgenoten peentjes te laten zweten en liet dit aan Leo over. De laatste had in het middenspel tegen Hans van den Heuvel de slag gemist, zag een onomkoopbare doorbraak aankomen en mocht zijn handen dichtknijpen, omdat een tegenactie nog net slaagde. Een belangrijke 11-9 overwinning want 020-2 is een duidelijke degradatie kandidaat die eronder moet worden gehouden.

 Over twee weken spelen we met twee tientallen in Doetinchem.

Gooi & Eemland herhalen vorig jaar

Vorig jaar kwam bij de opening van het seizoen het Fryslân team op bezoek en wonnen ze met dertien tegen zeven. Nu ging Gooi & Eemland bij de start in Fryslân kijken, in het plaatsje Oenkerk boven Leeuwarden. Met dezelfde nederlaag konden we weer huiswaarts keren, geen schande, want Fryslân is in de Hoofdklasse A duidelijk favoriet voor de titel.

Willem Bor en Wim Muys verloren als eersten, beide gaven toe na afloop, onder druk van hun tegenstander te zijn bezweken. Aan de reserves van onze kant lag het niet, Henk Vogelenzang de Jong en Michiel Luiten kwamen flink wat rating te kort, maar dat zag je op het bord niet terug, zonder problemen werd remise behaald. Nieuwkomer bij Gooi & Eemland, Menko van Dijk zou in Klassiek  op de vijfenveertigste zet remise veilig stellen, maar ging direct daarna alsnog in de fout en verloor. Halverwege zijn partij werd Cor de Jong verrast door een opstoot in het midden, door Willem Leijenaar die daarmee beter kwam te staan. Een gevaarlijke lokzet van Cor lukte en de remise daarmee binnen. Ik speelde mijn favoriete opening met een brutale voorpost, aldus Peter Frans Koops. Hij had echter Gerlof Kolk de sterkste tegenstander  te bestrijden, die overduidelijk liet zien hoe het moest, Koops werd opgeknoopt. Gelukkig kon onze kopman Eric van Dusseldorp wat terug doen, vooraf was de verzuchting, zal wel remise worden, maar spelend als een Rus, gewoon maar stug doorgaan, leverde hem toch wat voordeel op. Opponent Oege Dijkstra mistte in het eindspel de juiste oplossing, zodat Eric won. Curieus is het gelijke spel van Leo van der Laan, tegenstander Bastiaan Hollander had in Klassiek het gelijk aan zijn kant, door achter te blijven in tempo. Een combinatie besliste de strijd, althans zo leek het, de Fries had echter weinig tijd en kon de juiste zet in het eindspel niet vinden. Als laatste mocht ook Dick Beking tevreden terug kijken, een verdiende remise na vijf uur spelen. Over twee weken zal Gooi & Eemland wel moeten winnen, dan komt op papier de zwakste ploeg op bezoek, 020 uit Amsterdam.