UPDB

Gooi en Eemland bekert fortuinlijk verder

In Baarn kwam UDG-Vriendenkring op bezoek met gelijkwaardige rating, Gooi en Eemland had wel de moeilijkste opdracht, want bij 4-4 gingen de bezoekers door. De openingen gingen gelijk op, behalve bij Leo die een goedkope hekstelling in kon nemen. Jan en Willem speelde het snelst en dat ging niet altijd goed. Jan verzuimde eerst een goede voorzetting en even later werd de winst via een offer niet gezien. Dus Willem zag het ook niet en kwam er mee weg. Bij Leo en Arie was de verrassing dat het beide ontging dat Leo zijn meeste voordeel al weer verspeeld had. Arie pleegde hierdoor harakiri door een onnodige schijfoffer met fatale afloop. Aan bord één bekende tegenstanders, tot nu toe weet Paul niet hoe hij Bert moet overmeesteren. Ook dit keer lukte het niet, wel had Paul langere tijd het betere spel, maar Bert bleef uitstekend verdedigen. Lange tijd bleef het bij Jelmer gelijk, voor de derde keer achtereen een halve hekstelling, de eerste twee ging het niet goed en richting het eindspel kwam Ester beter te staan, maar ook hier had Gooi en Eemland Vrouwe Fortuna aan haar zijde, want Ester mistte de winnende voortzetting. Eindstand dus 5-3.

Derde plaats DVSB een beetje beneden de stand

Met deze laatste wedstrijd is onze ploeg nog derde geworden, maar gezien de grote afstand met de bovenste twee, mag dit toch wel als matig worden beschouwd. Serf had het ongenoegen als eerste uit te zijn, een mooi opgebouwde stelling voor het ingaan van het eindspel, was niet nodig, want hij gaf er plotseling twee weg. Ook al in een betere stelling maakte Jelmer het weer goed, met een winnende doorbraak kwam de buit binnen. Weinig te zeggen bij Henk, want ze hielden elkaar goed in evenwicht, zonder ernstige verstoringen.

In een schitterend middenspel werd Michiel door Jacco overlopen, een laatste wanhoop zet beantwoorde deze echter verkeerd en vervolgens liep het naar remise. Leo mocht de aanvallende partij spelen, kende zijn tegenstander niet en werd danig verrast door een combinatie naar dam. Het voordeel bleef echter aan Baarnse zijde en Jacco zag de remise weg niet. Ja, Adrie, goed gezien die doorbraak, alleen het afmaken was ook niet eenvoudig en dus remise. Jan zit nog steeds met te lang nadenken in de opening, gaf onnodig een schijf weg, kreeg hem weer terug en ging daarna door de klok, waar remise nog mogelijk was. Als laatste zat ook Hans met zijn tijd te vechten, liet zijn klok lopen in Henny zijn tijd, had ondertussen een doorbraak genomen die goed was, maar ook nog beter had gekund. Door de tijd werd geen goeds meer gevonden en werd het 8-8.

Een eervolle vermelding nog voor Leo, verlies tegen Gerard Benning en vijf overwinningen leverde de derde plek op in de topscorelijst. Michiel daarentegen ………………

Austerlitz wint verrassend van dammers DVSB/G&E

Verbazend gemakkelijk lieten de Baarnse dammers zich inpakken door Austerlitz: 7-9. Het begon wel goed voor DVSB, die maandagavond 26 november graag voor Sinterklaas wilde spelen. Het was wel een opsteker, dat Andreas Ongers op bord 8 de punten pakte door in het eindspel A. van Soesbergen over de knie te leggen. Het beste resultaat in een competitie van Andreas. En nadat Leo van der Laan op het eerste bord met een eenvoudige 2 om 4 van Wim van de Broek won stond het mooi 4-0 voor DVSB. Het was schijn, want op maar liefst vier (!) borden stonden DVSB’ers een schijf achter. Hans Vermeij zelfs twee schijven. Bram Boer pakte die met een slagzet en na wat tegenstribbelen van Hans ook de partij. Henk de Groot was ook even damblind tegen UPDB voorzitter Harry Vredeveldt. In de opening pakte Harry een extra schijf, maar wist dat in het eindspel niet met winst te verzilveren. Michiel Luiten stond heel veelbelovend met een opsluiting tegen Henk Zoonen. Dat was schijn. Een verkeerde zet en Henk combineerde naar dam. Na het afpakken daarvan kostte dat Michiel een schijf en later de partij.

Henk Vogelenzang de Jong is behoorlijk uit vorm, want hij verloor in diverse competities achter elkaar partijen. Zoook tegen Rutger van Santen, die niet al te moeilijk een schijf voorkwam. Rutger speelde het eindspel nauwkeurig uit en pakte zo beide punten. Adrie Butzelaar wist remise uit het vuur te slepen. Tegenstander Evert van Grondelle vergat zijn veel betere stand in het eindspel te winnen. Bert Roest had de eer voor DVSB kunnen redden, maar dat lukte niet. Herman Keereweer verweerde zich na de bomzet in het klassieke middenspel heel goed en kon het eindspel nét naar remise loodsen.

Dammers Baarn winnen van Woudenberg

Met een forse 11-5 zege op DAWO heeft DVSB/Gooi&Eemland een mooie prestatie geleverd. Het begon al goed met de winst van Hans Schuurman tegen Sjoerd Wiersma. In het eindspel sloeg Hans toe met een omvangrijke slagenwisseling. Bijna gelijktijdig remiseerde Hans Vermeij tegen de sterker geachte Jaap Veld. “Geen ingewikkelde partij, die gelijkwaardig bleef” zo zei Hans. Dissonant was Bert Roest, die afweek van zijn kansrijke plan om de korte vleugel van Cor van Setten op te rollen. In de klassieke partij verprutste Bert zijn positie vanaf de 43e zet en was kansloos in het eindspel. Bij Adrie Butzelaar zat het behoorlijk mee. Hij gaf een schijf weg om er eentje met positievoordeel terug te pakken, maar dat bleek niet te kunnen. Uiteindelijk zou het eindspel toch nog remise gelopen zijn, totdat de vlag van de klok van tegenstander Wim Putman viel voordat die de 60e zet had gedaan en verloor.

Jan Bouwmans kreeg het net niet voor elkaar het eindspel tegen Saan Bouw winnend af te sluiten omdat Jan een tempozet miste en zelfs nog secuur moest spelen om remise te behalen. Serf Klinkenberg was op weg Hennie van Lambalgen in het eindspel klem te zetten, hetgeen niet lukte en een remise een logische uitslag was. Kopman Leo van der Laan sloot de korte vleugel van Dick van der Velden op en dat leidde met een slagzetje tot schijfwinst. Zorgvuldig bouwde Leo zijn voordeel in het eindspel verder op en won. Henk Vogelenzang de Jong had een taaie aan Erris van Egdom. Tot het eindspel moest Henk laveren om zijn voordelige stand uit te buiten. Met een leep offer kreeg Erris niet de kans een dam te halen en precies op tempo verloor.

Een benauwde overwinning voor Gooise Eemlanders

Het is vooral Bert Roest die het achttal in de derde wedstrijd in de UPDB competitie zwaar liet zweten. Zelf was hij natuurlijk ook de klos. Gelukkig kwam alles op zijn pootjes terecht en boekte wij onze eerste overwinning met 9-7 tegen Hilversum 2.

Leo gaf nu wel het goede voorbeeld, door een onoplettendheid  van Piet werd een schijf gewonnen en vlot de partij. Een punt erbij van Adrie, in een bloedeloze ontmoeting met Gerrit namen beide geen risico ‘s. Geduldig op zijn prooi wachtend, omzwachtelde als het ware Willem zijn tegenstander Cor. Lijdzaam moest deze toezien, dat er een schijf extra werd opgepeuzeld en er ook niets over bleef. Hans maakte een ongelukkige blunder, hij krijgt nog meer spijt als hij ziet wat hij nog meer gemist had. In het middenspel werd Andreas onaangenaam verrast door Ruud die via een trucje een schijf veroverde, desondanks hield Andreas het nog lang vol, maar dolf tegen een dam het onderspit. Jan stond al wat beter, toen Leo ook nog eens vrije doorgang voor een schijf verleende, was de uitslag bekeken. We stonden dus nog twee punten voor en Michiel stond beter en Bert wilde ook nog voor de winst gaan. Lang kreeg Michiel geen vat op Jeffrey die stug verdedigde, maar zie, toch een zwakke zet van de Hilversummer en Michiel profiteerde meteen. Op een cruciale punt nam Michiel niet de juiste beslissing en kon Jeffrey remise forceren. Toen bleek dat Bert zich in de malaise had gestort, hij moest vechten voor remise en mocht blij zijn dat René het damhalen uitstelde en zodoende de winst niet meer rond kon krijgen.

 

  Gooi & Eemland                –   Hilversum 2

  1. Michiel Luiten (1006)       – Jeffrey Verwoerd (876)                1-1 (7)
  2. Leo van der Laan (1165)   – Piet Brandhorst (859)                   2-0 (1)
  3. Bert Roest (1028)              – René Runhaar (827)                      1-1 (8)
  4. Willem Bor (1021)             – Cor Vonk (832)                               2-0 (3)
  5. Jan Bouwmans                  – Leo van Dijk (774)                          2-0 (6)
  6. Adrie Butzelaar (817)       – Gerrit van Schaik                            1-1 (2)
  7. Hans Vermeij (757)           – Piet van Dijk (713)                          0-2 (4)
  8. Andreas Ongers (453)      – Ruud de Koning (681)                    0-2 (5)