UPDB

Dammers Baarn winnen van Woudenberg

Met een forse 11-5 zege op DAWO heeft DVSB/Gooi&Eemland een mooie prestatie geleverd. Het begon al goed met de winst van Hans Schuurman tegen Sjoerd Wiersma. In het eindspel sloeg Hans toe met een omvangrijke slagenwisseling. Bijna gelijktijdig remiseerde Hans Vermeij tegen de sterker geachte Jaap Veld. “Geen ingewikkelde partij, die gelijkwaardig bleef” zo zei Hans. Dissonant was Bert Roest, die afweek van zijn kansrijke plan om de korte vleugel van Cor van Setten op te rollen. In de klassieke partij verprutste Bert zijn positie vanaf de 43e zet en was kansloos in het eindspel. Bij Adrie Butzelaar zat het behoorlijk mee. Hij gaf een schijf weg om er eentje met positievoordeel terug te pakken, maar dat bleek niet te kunnen. Uiteindelijk zou het eindspel toch nog remise gelopen zijn, totdat de vlag van de klok van tegenstander Wim Putman viel voordat die de 60e zet had gedaan en verloor.

Jan Bouwmans kreeg het net niet voor elkaar het eindspel tegen Saan Bouw winnend af te sluiten omdat Jan een tempozet miste en zelfs nog secuur moest spelen om remise te behalen. Serf Klinkenberg was op weg Hennie van Lambalgen in het eindspel klem te zetten, hetgeen niet lukte en een remise een logische uitslag was. Kopman Leo van der Laan sloot de korte vleugel van Dick van der Velden op en dat leidde met een slagzetje tot schijfwinst. Zorgvuldig bouwde Leo zijn voordeel in het eindspel verder op en won. Henk Vogelenzang de Jong had een taaie aan Erris van Egdom. Tot het eindspel moest Henk laveren om zijn voordelige stand uit te buiten. Met een leep offer kreeg Erris niet de kans een dam te halen en precies op tempo verloor.

Een benauwde overwinning voor Gooise Eemlanders

Het is vooral Bert Roest die het achttal in de derde wedstrijd in de UPDB competitie zwaar liet zweten. Zelf was hij natuurlijk ook de klos. Gelukkig kwam alles op zijn pootjes terecht en boekte wij onze eerste overwinning met 9-7 tegen Hilversum 2.

Leo gaf nu wel het goede voorbeeld, door een onoplettendheid  van Piet werd een schijf gewonnen en vlot de partij. Een punt erbij van Adrie, in een bloedeloze ontmoeting met Gerrit namen beide geen risico ‘s. Geduldig op zijn prooi wachtend, omzwachtelde als het ware Willem zijn tegenstander Cor. Lijdzaam moest deze toezien, dat er een schijf extra werd opgepeuzeld en er ook niets over bleef. Hans maakte een ongelukkige blunder, hij krijgt nog meer spijt als hij ziet wat hij nog meer gemist had. In het middenspel werd Andreas onaangenaam verrast door Ruud die via een trucje een schijf veroverde, desondanks hield Andreas het nog lang vol, maar dolf tegen een dam het onderspit. Jan stond al wat beter, toen Leo ook nog eens vrije doorgang voor een schijf verleende, was de uitslag bekeken. We stonden dus nog twee punten voor en Michiel stond beter en Bert wilde ook nog voor de winst gaan. Lang kreeg Michiel geen vat op Jeffrey die stug verdedigde, maar zie, toch een zwakke zet van de Hilversummer en Michiel profiteerde meteen. Op een cruciale punt nam Michiel niet de juiste beslissing en kon Jeffrey remise forceren. Toen bleek dat Bert zich in de malaise had gestort, hij moest vechten voor remise en mocht blij zijn dat René het damhalen uitstelde en zodoende de winst niet meer rond kon krijgen.

 

  Gooi & Eemland                –   Hilversum 2

  1. Michiel Luiten (1006)       – Jeffrey Verwoerd (876)                1-1 (7)
  2. Leo van der Laan (1165)   – Piet Brandhorst (859)                   2-0 (1)
  3. Bert Roest (1028)              – René Runhaar (827)                      1-1 (8)
  4. Willem Bor (1021)             – Cor Vonk (832)                               2-0 (3)
  5. Jan Bouwmans                  – Leo van Dijk (774)                          2-0 (6)
  6. Adrie Butzelaar (817)       – Gerrit van Schaik                            1-1 (2)
  7. Hans Vermeij (757)           – Piet van Dijk (713)                          0-2 (4)
  8. Andreas Ongers (453)      – Ruud de Koning (681)                    0-2 (5)